Grundläggande datorkunskaper

Grunden för att kunna gå en nätbaserad kurs på BTH är att ha tillgång till Internet och en dator. Det kan du få antingen via din egen dator och Internetförbindelse eller via ett lärcenter. (Ta reda på vilket krav på bandbredd som gäller för just din kurs.) Har du inte tillgång till egen dator eller tillgång till Internet så kan det bli komplicerat att genomföra en nätbaserad kurs. I avsaknad av egen dator behöver du uppsöka lärcenter eller bibliotek (tänk på att alla bibliotek och lärcenter har olika resursmöjligheter, både vad gäller teknik samt service kring tekniken).

För att kunna delta i kurserna krävs vissa grundläggande datorkunskaper och på BTH innebär det följande:

E-posthantering

 • Du ska kunna skicka, ta emot, radera meddelanden samt bifoga filer i e-postmeddelandet.
 • Vi rekommenderar att du regelbundet kontrollerar e-posten och försäkrar dig om att ditt e-postkonto inte är fullt. Ett fullt e-postkonto innebär att du inte kan ta emot några e-postmeddelanden, vilket innebär att du går miste om viktig information om din kurs.
 • Du kommer automatiskt att få en e-post adress av BTH dit all information kommer att skickas. Har du en egen e-postadress du hellre vill använda måste du gå in i studentportalen och ange din egen privata e-postadress.
  Länk till Studentportalen

Använda webbläsare / tillgång till Internet

 • du ska veta vad en webbläsare är samt kunna hantera den vad gäller att veta hur och var man skriver in adresser i den, hur man bläddrar sig framåt och bakåt på en webbsida.
 • Du bör dessutom känna till något om en sökmotor fungerar t ex Google och hur du söker information. Ett bra hjälpmedel för att träna upp dina färdigheter i informationssökning hittar du i Lilla sökguiden.
  Länk till Lilla sökguiden

Ordbehandlare

 • du ska kunna använda ordbehandlare (t ex Word) för att kunna skriva texter och rapporter och annan skriftlig dokumentation. Vilken typ av ordbehandlare du väljer att använda är oviktigt. Du ska dock kunna konvertera (omvandla) ditt text-dokument till filändelsen/formatet .doc.

Filhantering

 • du ska kunna spara och öppna filer på din dator. Du bör även kunna strukturera dina filer genom att skapa en mappstruktur för dem.
 • Se också till att dina filer är virusfria. Gratis virusprogram finns att ladda hem från Internet. Du kan bland annat hitta gratisprogram på länken till www.download.com.

Förutom ovanstående rekommenderar vi ser till att komma igång med din eventuella lärplattform (f n It´s learning) så fort som möjligt.

Vissa kurser kan ha ytterligare krav utöver ovanstående så det är klokt att kontakta kursansvarig för att ta reda på vad som gäller för din aktuella kurs. Kom ihåg att det ofta finns hjälp att få vad gäller tekniska frågor men vad gäller den grundläggande datorkunskapen ligger den på ditt eget ansvar.

Administrativa rättigheter

Förutom de grundläggande datorkunskaperna underlättar det om du har administrativa rättigheter på den dator du jobbar vid för att kunna installera programvaror som kan krävas inom din kurs. Dessa tillhandahålls vanligen via Internet eller CD. Exempel på detta är Adobe Acrobat Reader (för att kunna läsa pdf-filer), Java-motor m.m. Anvisningar kommer att tillhandahållas inom kurserna för de programvaror du kan behöva. Använder du en dator på ditt jobb har du kanske inte administrativa rättigheter på den och då behöver du hjälp av behörig person, vilket gör din arbetssituation något mer besvärlig eftersom du inte kan sköta dig själv på samma sätt. Som regel har man administrativa rättigheter på sin hemdator.

 

Redigera
Share Dela