Podcast

Podcast, poddsändning eller poddradio är en metod att publicera ljudfiler, film eller TV via webben. Användaren kan prenumerera på filerna via olika verktyg så kallade podradiomottagare såsom till exempel iTunes, Doppler och AmaroK. Filerna laddas sedan ner till en mp3-spelare, iPod eller mobiltelefon, det går även bra att lyssna på filen direkt i datorn.

Om du väljer att till exempel prenumerera på ett radioprogram kommer de senaste programmen att laddas ner till din podradiomottagare så fort du öppnar den varifrån du sedan laddar över filerna till din spelare.

Fördelen med poddsändningar är att du kan lyssna när du vill på till exempel radioprogram eller andra ljudfiler, film och TV.

För närvarande kan inte BTH erbjuda produktion av poddsändningar, men det finns gott om poddsändningar att prenumerera på, se nedan.

Observera att poddsändningar och lärobjekt är snarlika, skillnaden ligger i att poddsändningar har en prenumerartionsfunktion vilket innebär att du inte aktivt behöver leta upp nya filer medan lärobjekt oftast publiceras på en speciell plats manuellt av producenten.

Se en introduktion till podcast. På denna länk finns även fler korta filmer om podcast, bland annat hur de skapas.

Poddsändningar i undervisningen

  • låt studenterna förbereda sig till föreläsning eller laboration med hjälp av en ljudfil eller film
  • repetitionsmaterial
  • återanvändbart material
  • förklara svåra begrepp eller moment

Var hittar jag poddsändningar?

iTunesU nås via iTunes store (material från olika universitet)

Sveriges Radio

Poddsändningar från Europaparlamentet

 

Anväder du Poddsändningar på något annat sätt eller har något bra förslag på var du hittar poddsändningar så skriv gärna om det i kommentarsfunktionen nedan.

 

 

Redigera
Share Dela