Indienblogg

[Collage]

Indien i Blekinge – Blekinge i Indien; följ projektet via vår blogg.

Vad har Blekinge och Indien gemensamt idag - och kanske ännu mer intressant: vad har Blekinge och Indien gemensamt i framtiden?

Indienprojektet i Blekinge fokuserar på ett samarbete mellan ett område i Indien och Blekinge. Inom tre områden förstärks och utvecklas samarbetet:

  • Affärsutveckling
  • Forskningssamarbete
  • Utbildningsutbyte

Läs mer om Indienprojektet på: www.bth.se/indienprojektet

Indiska studenter som ambassadörer för Blekinge och BTH - eller - vad är väl en kväll på residenset...

Eva-Lisa Ahnström  2009 December 17 16:03:12
Våra indiska studenter vid BTH är en stor resurs, både under studietiden vid BTH och , inte minst, när de talar med andra om Blekinge, på hemmaplan i Indien.
Det ska vi ta vara på!
Därför har Indienprojektet tagit ett initiativ att utse BTH's indiska studenter till ambassadörer för Blekinge och BTH. Ett sådant uppdrag ska lämnas under lite mer högtidliga former. Eftersom Blekinges landshövding, Gunvor Engström, är engagerad i projektet frågade projektet om hon ville stå värd för en mottagning, med cermoni, på residenset. Det ville hon mer än gärna!
Första kullen ambassadörer

Den 16 december 2009 var det dags för inbjudna studenter, och andra personer som deltar i Indien-samarbetet att samlas i ett juldekorerat residens. Totalt var det ca 80 personer, de allra flesta var givetvis studenter, som mötte upp en snöig decemberkväll.
Image:Indiska studenter som ambassadörer för Blekinge och BTH - eller - vad är väl en kväll på residenset...
Eva-Lisa Ahnström, Lina Berglind, Gunvor Engström med indiska studenter

Lina Berglind, integrationssamordnare på BTH hade ordnat med det praktiska och kom kvällen till ära klädd i en vacker sari. Lina inledde med ett välkommen från Internationella avdelningen.
Projektledaren, Eva-Lisa Ahnström, BTH, hälsade välkommen och berätta lite mer Indienprojektet.


Maria Engelmark
Sedan tog Maria Engelmark, Avdelingschef för internationella avdelningen på BTH över och gav ett historiskt perspektiv på BTH:s studentutbyte med Indien.

Landshövding Gunvor Engström gav en personlig bild av sin relation till Indien och de stora möjligheter hon ser med ett intensifierat utbyte.

För att våra ambassadörer ska ha lite stöd i sin information fick de alla varsitt USB-minne, preparerat med information om Blekinge.
Sedan var det dags för en välbehövlig fika - och mingel innan alla begav sig hemåt.


Gruppfoto, indiska studenter
Vid gruppfotograferingen hade alla indiska studenter hittat fram till residenset i snöyran, här är en del av alla som deltog i cermonin.

Comments Disabled

Indienprojektet visar upp sig

Eva-Lisa Ahnström  2009 December 1 10:37:45
Syns du inte finns du inte... Indeinprojektet visar upp sig i många sammanhang: på Foskarfredag, genom publikation vid EU-India Summit, vid Internetdagarna..

Att aktivt visa på vad vi gör inom Indienprojektet för att skapa nya kontakter och synas både regionalt, nationellt och internationellt är viktigt. Därför ser projektet till att synas där det är relevant och möjligt.
På vår webb finns nu en avdelning där vi rapporterar om tillfällen då vi passar på att synas lite extra. Se: http://www.bth.se/exr/indien.nsf/sidor/indienprojektet-visar-upp-sig

Image:Indienprojekt visar upp sig
Foto från Indienprojektets monter vid Internetdagarna09 i stockholm, nov 2009.
Eva-Lisa Ahnström (på fotot) projektledare för Indienprojektet, och Sara Eriksén, forskare inom projektet bemannade montern.

Image:Indienprojekt visar upp sig
Vid Forskarfredag på Kreativum i Karlshamn, 25 september 2009, hade Annelie Ekelin, som presenterade projektet, med sig några indiska studenter. Att få en hennamålning var populärt!

Comments Disabled

Seminarium genomfört! Anmäl dig till nästa....

Eva-Lisa Ahnström  2009 March 13 16:09:44
Image:Seminarium genomfört! Anmäl dig till nästa....
Radmon Sukhia berättade om kulturella skillnader mellan Indien och Sverige, med fokus på affärer.


Väl hemma igen fortsätter aktiviteterna i projektet. Redan den 4 mars var det dags för seminarium. Drygt 20 personer mötte upp i Ronneby

Affärer och kultur, affärsmodeller samt en presentation från ett företag som inlett affärer i Indien de senaste åren, MRT-Systems frå karlskrona,  var innehållet.
Du som inte kunde komma men som vill läsa ett sammandrag och hämta presentationer kan ta en titt på:
http://www.bth.se/exr/indien.nsf/sidor/med-fokus-pa-indien-1-seminarium-4-mars-2009

Du har väl förresten sett projektets nya webb? www.bth.se/indienprojektet .

Nästa seminarium äger rum den 28 april. Inbjudan finns på: http://www.bth.se/exr/indien.nsf/sidor/seminarier

Välkommen då....
Comments Disabled

Intryck: Sara Eriksén

Eva-Lisa Ahnström  2009 March 3 10:38:49
 
Image:Intryck: Sara Eriksén

Sara Eriksén, professor på BTH delar med sig av tankar kring Gandhi och framtiden.


Support people in their realities.” Citatet finns inristat på hindi på Gandhistatyn som står framför parlamentsbyggnaden i Hyderabad.  Guiden översätter citatet, och kanske är översättningen inte helt exakt , men det låter absolut rätt i mina öron. Visst är detta vad vi borde sikta på att åstadkomma i design, utveckling och användning av informations- och kommunikationsteknik – att stödja människor i deras vardag, inberäknat att vardagen och vardagsbehoven kan se väldigt olika ut för olika människor?

Forskningsprojekten som vi samarbetar med forskarna vid IIT-M i Chennai kring fokuserar på IT för hållbar utveckling, både i Tamil Nadu (den region där Chennai ligger) och i Blekinge. Projekten i sig, liksom tänkta framtida användargrupper, ser olika ut i Sverige och Indien. Men vi jämför framför allt metoder för att stödja och stärka användarmedverkan i design och utveckling av teknikstöd för en hållbar vardag. Och där har vi mycket att lära av varandra.

Image:Intryck: Sara Eriksén

I Sverige och Skandinavien har vi en närmare 40-årig tradition av användarmedverkan i systemutveckling. I Indien har man Mahatma Gandhi. Hans lära genomsyrar också det moderna Indien. Gandhi stödde den lokalt förankrade utvecklingen, människors egna medvetenhet, förstånd, kompetens och handlingskraft, som stabil grund för kommunikation, samarbete och utbyte med omvärlden, både inom och bortanför Indien. Vi går runt Gandhistatyn: framsidan visar en tunn gammal man, sittande med korslagda ben, med höftskynke och ett enkelt tygstycke över axlarna. Från baksidan blir man varse en ryggtavla så massiv att ingen kraft i världen – förutom den egna viljan – skulle kunna rubba den. På andra sidan den livligt trafikerade gatan reser sig en mobilmast mot himlen. Gandhistatyn blickar mot masten, ödmjukt, insiktfullt, med orubblig övertygelse om människors förmåga att med fredliga medel förändra sina villkor.  /Sara Eriksén, Hyderabad den 27:e februari 2009/
Comments Disabled

15 miljoner nya mobilabonnemang på en månad, Gandhi, affärskontakter och guvernörsbesök

Eva-Lisa Ahnström  2009 March 1 19:25:19
Söndag kväll den 1 mars.
Än är inte resan över för hela gruppen. Tre personer är kvar några dagar in i v 10 för att diskutera kursplaner på våra samarbetsuniversitet.

Jag och resten av gruppen har landat i kylan igen. Förutom temperaturskillnaden märker jag att det är ljust längre på kvällarna nu än när vi reste för bara en vecka sedan. Det känns som om vi varit borta längre än så.

Vid 04.00 igår morse (lokal tid) klev jag ur sängen i Hyderabad för att starta återfärden mot Blekinge en stund senare. I väntan på transport trängde sig lite reflektioner kring vad vi varit med om på:

Trafiken och människomyllret blir man tillvand snabbare än väntat.

Image:15 miljoner nya mobilabonnemang på en månad, Gandhi, affärskontakter och guvernörsbesök

Hela familjen på motorcykeln, en vanlig syn


Ett statistisk faktum som repeterades gång på gång av olika personer vi mötte var januari månads siffror över nya mobilabonnemang i Indien; 15 miljoner nya abonnemang tecknades under en enda månad. Nästan ofattbart. Nog borde det finnas en marknad för företag från Blekinge inom telekom?

Image:15 miljoner nya mobilabonnemang på en månad, Gandhi, affärskontakter och guvernörsbesök

Henrik Pålsson,
Consumer Lab Ericsson samt ledamot i BTH:s styrelse spanar in telekomindustrin i Indien. Han arbetar sedan i höstas med Indien som bas och anslöt till vår delegations besök i Chennai. Han har lovat att skriva ned lite kring sin syn på telekom i Indien för Indienprojektets räkning.

Image:15 miljoner nya mobilabonnemang på en månad, Gandhi, affärskontakter och guvernörsbesök

Staty av Gandhi utanför parlamentet i Andhra Pradesh


Skillnaden mellan det nya och det gamla, det rika och det fattiga var jag beredd på. Men att de tankar Gandhi hade kring demokrati och sätt att leva var så närvarande i det indiska samhället hade jag inte riktigt förstått. Den stora statyn utanför delstatsperlamentet  i Hyderabad är ett exempel. Det milda leendet värmer trots att det är hugget i sten.

En av våra målsättningar med besöket var att bredda kontaktytan för att kunna utveckla affärssamarbete. Efter de direkta kontakter vi fått, bland annat på ministerienivå inom delstaten Andhra Pradesh vågar jag säga att vi kommer hem med ännu bättre möjligheter att dels spela in blekingska företag på den indiska marknaden, dels intressera indiska företag att komma till Blekinge och skapa arbetstillfällen här. Det är inte gjort över en natt, men vi har förbättrat möjligheterna, så mycket är klart.

Sist men inte minst: besöket hos guvernören i Andhra Pradesh kommer jag inte att glömma.

Image:15 miljoner nya mobilabonnemang på en månad, Gandhi, affärskontakter och guvernörsbesök

Guvernören i Andhra Pradesh


Denna 90-åriga man med skarpt intellekt tog emot oss i sitt residens. Han har vistats en tid i Sverige under 60-talet, mindes en del svenska och var orienterad inte bara kring den tidens politiska situation utan också om svensk politik mycket närmare i tiden. En personlighet som det är en förmån att ha fått träffa.

I morgon väntar det vanliga arbetet på BTH igen. Jag hoppas också att min resväska levereras. Den kom inte med flyget från Heathrow igår. Det gör inte så mycket, viktigast var att vi hann med vår flight, även om det bara var med några minuter tillgodo. När hemresa har startat vill jag bara en sak - komma fram och hem!
Comments Disabled

Fältstudier i Chennai: rapport från den 25 februari

Eva-Lisa Ahnström  2009 March 1 08:34:13
När huvuddelen av gruppen for vidare till Hyderabad den 25 februari stannade Annelie Ekelin och Markus Fiedler i Chennai för att följa med en forskargrupp från IIT-M på fältstudier på landsbygden. Här kommer deras rapport:
Dagen började med ett gigantiskt missförstånd vad gällde transporten -- receptionen blandade ihop oss med gruppen som skulle till flygplatsen.
När Aarti, från IIT-M,  ringde receptionen för att kolla läget, fick hon höra att vi redan åkt, trots att vi tålmodigt väntade i foajén. Sedan följde en rad hämtningar och felkörningar innan hela teamet var samlat. Inklämda i bilen startade färden mot demonstrationsgården som sponsras av den nationella lantbruksstiftelsen, c:a 100 km söder om Chennai.

Image:Fältstudier i Chennai: rapport från den 25 februari

På vägen blev det indisk fika....  

och till slut alltfler "hinder" på vägen som överdimensionerade skördelass, bussar, oxkärror, kossor (vilken överraskning!), getter m m.

Image:Fältstudier i Chennai: rapport från den 25 februari

Efter "frukost" (kl 11:30 - jodå, vi var sena) gav vi oss ut på fälten  för att inspektera och mäta bevattningsdammar och -flöden.  

Image:Fältstudier i Chennai: rapport från den 25 februari

Till vår  hjälp hade vi GPS. Samtidigt blev vi välstekta av solen och nästan ormbitna.

Image:Fältstudier i Chennai: rapport från den 25 februari

Sedan skulle vi inhämta förklaringar av bevattningssystemet från "vattenpresidenten" i byn, vilket gjordes ordarikt och med hjälp av en bild av rismjöl i sanden. Besöket attraherade halva byn.

Tillbaka på centret blev det lunch -- vegetarisk, smakrik, serverad på "bananblad" av rostfritt stål. Maten äts helst med fingrarna (fråga Markus hur man gör). Sedan pratade vi igenom projektidén och gav en del synpunkter samt pekade på utvecklingsmöjligheter för projektet. Färden tillbaka gick fort, men solen hann ändå ner innan vi hann fram. Efter 13 timmars arbetsdag blev det bara .... "sova sova, säng säng säng". Vi somnade berikade med oförglömliga erfarenheter.

Image:Fältstudier i Chennai: rapport från den 25 februari

En bild till: teknik begeistrar (killen har aldrig sett en GPS förut)
.

Annelie och Markus
Comments Disabled

Hyderabad, snabba stopp på väg till möten

Eva-Lisa Ahnström  2009 February 27 05:31:49
Torsdag morgon, på väg till ett möte med tjänstemän från ministerierna för ICT, Urban Development och Municipal Administration hade man planerat in två snabba stopp. Något mer än sammanträdesrum ville man visa oss. Första stoppet var vid Charminar, en medeltida byggnad mitt i Hyderabad. Via smala trappor kom vi upp så vi kunde se Hyderabad lite från ovan - eller åtminstone en mycket liten del av staden med 5 miljoner invånare.

Image:Hyderabad, snabba stopp på väg till möten

Vy från Charminar

När vi kom ned igen kom något färgglatt farande - ballonger i massor!

Image:Hyderabad, snabba stopp på väg till möten

Nästa snabba stopp gjordes vid parlamentsbyggnaden för delstaten Andhra Pradesh. En stor staty av Gandhi vakade över den magnifika byggnaden.

Image:Hyderabad, snabba stopp på väg till möten
Comments Disabled

Intryck: Sissi Sturesson

Eva-Lisa Ahnström  2009 February 27 04:03:06
Image:Intryck: Sissi Sturesson
Sissi Sturesson, Region Blekinge


Detta är min första resa till Indien och det som slår mig först är det underbara värdskapet vi möter. Vi har blivit mycket väl mottagna på alla studiebesök och våra värdar vill verkligen visa upp Indien och främst sian regioner för oss. Programmet för vårt besök är mycket intressant -  och mycket intensivt.

 Vi har och kommer att fortsätta träffa representanter för olika offentliga organisationer inom t.ex. högre utbildning, turism och investment samt forskare, studenter och företag. Alla har visat ett mycket stort intresse för samverkan och listan över konkreta samverkansmöjligheter blir bara längre och längre.

Vi knyter nu bland annat kontakter med representanter i Indien som kommer att bli värdefulla framöver som effektiva kanaler när företag i Blekinge söker kontakter i Indien och för indiska företag som söker etableringsmöjlighet i Blekinge.

Image:Intryck: Sissi Sturesson

Sissi vid besök på ett av IIT-M:s laboratorier

 

Comments Disabled

Storslaget mottagande i Hyderabad

Eva-Lisa Ahnström  2009 February 26 03:44:07
Image:Storslaget mottagande i Hyderabad

Mottagandet i Hyderabad var mer än storslaget på onsdagsmorgonen. Redan på flygplatsen möttes vi av välkomstbanderoller. Blomstergirlanger hängdes på oss. Delstaten Andhra Pradesh hade ställt bilar, och beväpnad (!) eskort till vårt förfogande. Det är här vi ska ha ett möte med delstatens guvernör, och eftersom landshövdingen är med behandlas det i princip som ett statsbesök.

En av höjdpunkterna vid onsdagens möten var en sammankomst med 100 kvinnliga teknikstudenter från Andhra University och JNTU, universitet som BTH har avtal kring studentutbyte med.
De fick en presentation av Blekinge och BTH med information om vad det kan innebära att vara student i Blekinge. BTH har redan många kvinnliga teknikstudenter från Indien, nu lär det bli fler.

Image:Storslaget mottagande i Hyderabad

Image:Storslaget mottagande i Hyderabad
Comments Disabled

Intryck: Gunvor Engström

Eva-Lisa Ahnström  2009 February 25 07:38:28
Image:Intryck: Gunvor Engström

Gunvor Engström presenterar Blekinge på IIT-M i Chennai


Vi lämnar nu Chennai för Hyderabad. Syftet med resan är ju att knyta tätare relationer med våra samabetspartners i Indien; IIT-M (det tekniska institutet i Chennai), universitet och delstat i Hyderabad. I Chennai har vi redan uppnått målet med det besöket med råge - triumviratet IIT-M - BTH - Ericsson är ännu fastare etablerat. För mig personligen är det dessutom värdefullt att bättre lära känna några av medarbetarna på BTH.
Indien är ett fantastiskt land som utvecklas snabbt. Förändringarna mellan varje gång jag är här är påtagliga. Drivande, välutbildade människor, nyare bilpark, bättre luft, mindre byråkrati, högre välstånd. Jag är övertygad om att vårt samarbete med Indien hjälper till i vår egen utveckling.
Hälsningar, Gunvor.
Comments Disabled