Ratatosk tar upp jakten på IT-bedragare

Jonas Hellström och Lars Ollén går båda två sista terminen på civilingenjörsprogrammet i programvaruteknik. Tillsammans har de utvecklat Ratatosk, en produkt som de tycker saknas i floran av säkerhetslösningar för såväl hård- som mjukvara.

Om några veckor är Jonas och Lars klara med sitt gemensamma examensarbete och därmed också den femåriga utbildningen till civilingenjör. Den sista tiden har de ägnat åt att jobba med utveckling av en mjukvaruapplikation som larmar när för många felaktiga inloggningsförsök har gjorts.
- Det bästa med programmet är att du får en positionsangivelse var datorn befinner sig i det ögonblick som larmet kommer. Med andra ord så får du både ett larm om att din dator har blivit stulen, var den är samt att någon obehörig har försökt logga in på den, berättar Jonas.

Ekorre

Namnet på produkten är väl valt. Ratatosk är ekorren som i den fornnordiska mytologin spang med meddelanden i väldsträdet Yggdrasil mellan två parter i trädets rot respektive krona. Att det var förolämpningar som skickades tycker studenterna bara gör det hela lite roligare.

Lars Ollén och Jonas Hellström


Jobb vid sidan av studierna

Det mest utmanande med examensarbetet har inte varit att ta fram produkten i sig, utan att snarare att hantera hela projektet efter de formella regler som gäller för ett examensarbete. Både Lars och Jonas riktar ett stort tack till sin handledare för all den hjälpen.

Trots att det tagit både tid och kraft har båda studenterna jobbat vid sidan av sitt ex-arbete. Jonas jobbar som projektledare på WISE där man bland annat tar fram och utvecklar nya affärsidéer med anknytning till BTH. Lars har sedan ett drygt år tillbaka jobbat som mjukvaru-utvecklare på Ericsson. Båda trivs förträffligt på sina respektive arbetsplatser och ser ljust på framtiden.

Framtiden

Hussein Aziz är studenternas handledare och han är mycket nöjd med deras resultat.
- Det har varit lätt att samarbeta med Jonas och Lars. De har varit hängivna sin uppgift och lagt fokus på rätt saker. Jag ser flera utvecklingsmöjligheter i den här produkten.
Hur ser framtiden ut för Ratatosk enligt upphovsmännen?
-Visst vore det roligt att kunna vidareutveckla produkten och se om det finns en plats på marknaden för den men prio nummer ett är ändå att få den färdig så vi blir godkända på magisterkursen, säger Lars Ollén.

Länk till programvara för nedladdning

Länk till mer detaljerad produktbeskrivning

Länk till projektets hemsida

Redigera

Aktuellt på COM

COM i media! 

Parabolantenner

Senaste
: Rikard Torkar om forskning inom inbyggda system


INNOVAge picture
Ett projekt om Smarta Hem-system

Årets lärare 2012 
Carina Nilsson utsedd till årets lärare 2012
 

Säkstudenter, KHK
Studenter hjälper KHK med säkerhetsarbete

BengtCarlsson
Se upp i din digitala vardag!

ThumsUp
Programvaruingenjörer har de bästa jobben!!!

J Hagelbäck
Johan Hagelbäck intervjuad på SvT om sin avhandling

SÄKTEK_Linjeförening 
Öppen säkerhets- workshop på COM

Mässor i Ryssland
COM på studentmässor
i Ryssland

Bild på KK-stiftelsens logotype
10 miljoner till forskning inom programvaruteknik

Jonas Hellström och Lars Ollén

Ratatosk, ett lyckat studentprojekt

 

Share Dela