Vem är vår nästa profil? E-posta webbredaktor@bth.se.

Profilen: Claes Wohlin

Tillfälligheternas spel

 Claes Wohlin

Aktuell: Rankad bland de femton bästa forskarna i världen inom programvaruteknik av tidningen Journal of Systems and Software. Artikeln publiceras i oktober.
Befattning: Professor i programvaruteknik på IPD. Kom till BTH från Lunds Universitet 2000.
Utbildning: Doktor i Teletrafiksystem, Lunds Universitet
Ålder: 44
Familj: Fru och två söner, 9 år resp. 9 månader.
Senast lästa bok: Jag läser mest deckare av nordiska författare, för miljöbeskrivningarnas skull. Nu läser jag Segel av sten av Åke Edwardsson.
Senast sedda film: Johnny English med min äldste son. Det är kanske inte en film jag skulle valt, men den var rolig.


När Claes Wohlin var tio sa han till sina föräldrar att han ville bli finansminister. De ambitionerna kom av sig ganska tidigt, men intresset för siffror höll i sig och valet till högskolan slutade med Elektroteknik vid Lunds universitet. Att det sedan blev forskning inom programvaruteknik var en tillfällighet. Nu är han rankad som en av de 15 bästa forskarna i världen inom sitt område, och han är den förste svenske forskaren på listan.

Utnämningen var en överraskning för Claes, som var medveten om att han och forskningsgrupperna vid BTH och i Lund jobbat bra, men inte att det var riktigt så bra. Han ser utnämningen som en bonus och ett kvitto på att han och hans forskningsgrupp, SERL, gör rätt saker.
– Att komma med på listor som denna är inget jag aktivt jobbar för. Jag tycker att man då missar andra saker på vägen som är minst lika viktiga, som att ha stark grund- och forskarutbildning, säger Claes.

Han berättar att han inte brukar sätta upp mål att arbeta efter. Det viktigaste är att det han gör känns roligt och hela tiden bjuder på nya utmaningar. Samtidigt avundas han människor som är så engagerade för sin sak att allt annat blir mindre viktigt.
– Jag har inte fullständigt hängiven mitt eget forskningsområde, utan det viktiga är utmaningen i forskningen. Jag har alltid haft ett intresse för matematik och teknik, men att det blev just programvaruteknik är egentligen en slump. När jag var 10 så minns jag sa att jag ville bli finansminister. Jag tror det var för att jag tyckte det verkade roligt att hålla reda på finanserna och sånt, men det var aldrig aktuellt när jag blev lite äldre.

Claes började sin forskarutbildning inom köteori och telekommunikation. Men det var ingen riktig fart på forskningen där. En kontakt han hade på Televerket berättade att programvarusystem skulle bli stort, och att de behövde någon som tittade på det.
– Hade jag vetat då att det beslutet skulle vara så avgörande för resten av mitt liv hade jag nog inte vågat ta det, säger han.

Att Claes är tävlingsinriktad och hela tiden kämpar för att bli lite bättre, är svårt att undgå. Vi pratar om fritiden, och Claes berättar att han borde börja springa igen. Han gjorde det mycket förut, men har inte lyckats hålla uppe intresset.
– Jag måste vara alltid vara snabbare eller bättre än förra gången. Ju äldre jag blir desto svårare blir det att prestera så bra, och då tappar jag motivationen.
Men på forskningsfronten går det fortfarande att bli bättre. Programvaruforskningen på BTH har kommit långt, men Claes är inte nöjd förrän vi nämns som en av de bättre universiteten och högskolorna i internationella sammanhang.
– Ett sådant resultat når vi genom hårt arbete, men det är, precis som med listan på bästa forskare, inte ett mål i sig, utan ett indirekt resultat av ett bra arbete.

 

Det här är programvaruteknik

Programvarusystem utvecklas i stora projekt och det är system som måste ha lång livslängd. Som exempel kan man ta telekommunikationssystem som successivt har utökats med nya lösningar som mobiltelefoni, datakommunikation och Internet. Att börja om från början varje gång skulle vara allt för tidskrävande. Programvaruteknikforskningen på BTH fokuserar på utveckling av stora komplexa programvarusystem med många personer som arbetar i projekt. Man tittar bland annat på arkitektur, kvalitetsutvärderingar och -förbättring samt design. När är ett system tillräckligt bra för att introduceras på marknaden? Det är viktigare att ett system för ett kärnkraftverk fungerar felfritt med en gång, än att ett ordbehandlingsprogram gör det.

 

Text: Jenny Gustavsson
Bild: BTHs egen


Innehåll
Ledaren
 
Tema omorganisation
Profilen: Claes Wohlin
Personalavdelningen tipsar


Mediabevakning på BTH
Hur mår våra studenter?
Redaktionellt
Tillbaks till löpsedeln  

Redigera
Share Dela