Vem vill du ska vara vår nästa profil? E-posta webbredaktor@bth.se.

 

Profilen: Henric Johnson
Ett prisbelönt engagemang

Aktuell
: Utsedd till årets lärare av BTHs studenter, lägger snart fram sin licentiatavhandling.
Ålder: 28
Utbildning: Började sin utbildning till dataingenjör på BTH och gjorde större delar av sina magisterkurser vid Virginia Polytechnic Institute and State University i USA. Magisterarbetet utfördes vid Ericssons forskningsavdelning, Research Triangle Park, i North Carolina.
Befattning: Doktorand inom telekommunikationssystem, med inriktning på säkerhet, på ITS.
Familj: Gift med Vicky Gatzouras som är doktorand på IAM.
Senast lästa bok: Han läser två just nu; Praktisk retorik av Göran Hägg och Ett ögonblicks verk av Anders Paulrud.
Senast sedda film: Timmarna. Den var oerhört mörk.

Henric Johnson skakar hand med studentkårens ordförande Patrik Harmansson, när han mottar priset som årets lärare på den akademiska högtiden.
Studentkårens ordförande Patrik Hermansson delar ut priset till årets lärare, Henric Johnson, under den akademiska högtiden.

 

”Årets lärare besitter enligt studenterna stor kunskap inom sitt vetenskapsområde. Han anses som kompetent och professionell. Samtidigt ser han till studenternas bästa. En blandning av pedagogik och engagemang vilket leder till det bästa resultatet.”

– Det är många fina ord, säger Henric Johnson om motiveringen Studentkåren har lämnat till årets lärare.
     Lite förvånad över utmärkelsen är han och berättar att han inte visste om att han var nominerad. Men att bli utsedd till årets lärare av studenterna är väldigt betydelsefullt.
     – Det är så klart en sporre. Målet med att undervisa är att inspirera studenterna till att själva ta steget att lära sig mer utanför kursen. Jag vill övertyga dem om att ämnet är värt att satsa på. Det verkar som om studenterna uppskattar den inställningen också.
     Henric är doktorand inom telekommunikationssystem och ska licentiera inom det närmaste. Forskning och undervisning tar upp mycket av tiden, men Henric är också engagerad i många andra saker. Han är med och utvecklar en grundutbildning i säkerhet, han är doktorandernas representant i högskolestyrelsen och sitter med i lärarförslagsnämnden. Henric var också delaktig i bildandet av doktorandsektionen på BTH. Tidigare har Henric varit vice ordförande för Sveriges doktorander. 
     – Jag tycker om att påverka och vara med i utvecklingen. Om man får chansen att vara delaktig i organisationen så utvecklas man, det är min fasta övertygelse, säger Henric. Det är klart att det tar en del tid, tid som kanske skulle läggas på forskningen, men det för så många andra fördelar med sig. 
     Att bygga upp en stimulerande forskningsmiljö inom IT-säkerheten på BTH ser Henric som en av sina viktigaste uppgifter. Förebilden är University of California at Davis, där Henric gjort delar av sina doktorandstudier.  
     – Där finns fem professorer inom ämnet och de har ett av de tre främsta säkerhetslabben i USA.
     IT-säkerhet är på sätt och vis ett tacksamt område att verka inom, menar Henric. Det berör de flesta och kan angripas på så många olika sätt, samtidigt som det finns många aspekter att titta på. 
     – BTH har alla möjligheter att bli framstående inom området, vi måste bara våga satsa, säger Henric.

IT-säkerhet inom telekommunikation
Henric Johnsons ämne är IT-säkerhet, framför allt nätverkssäkerhet, något som berör de flesta i dagens samhälle. Han har specialiserat sig på säkerhet i mobila nätverk. En fråga som ska besvaras är om man kan uppnå säkerhet i nätverk där resurserna i form av beräkningskapacitet, batteri, minne och processor, är begränsade eller otillräckliga.

Licentiatavhandlingen har arbetstiteln Lightweight Authentication in Wireless Networks, och det säger ganska mycket om ämnet. Det gäller att hitta ett enkelt och billigt sätt att verifiera mobila enheter. Verifikationen får inte ta för mycket kraft från den trådlösa enheten. För att belysa problemet kan man titta på det militära, där trupper och sensorer i fält måste kunna kommunicera med varandra. Man måste kunna bekräfta vilka man pratar med och svårigheten är att man inte har tillräckliga resurser, samt att man inte känner till infrastrukturen eller förutsättningarna i förväg.

 

Vill du veta mer?
Besök Henric på webben: http://www.its.bth.se/staff/hjo/
Säkerhetslabbet på UC Davis: http://seclab.cs.ucdavis.edu/


Text: Jenny Gustavsson
Foto: Ola Svensson


 Innehåll:

Tema rekrytering:
Vad är rekrytering?
Använder vi resurserna rätt?
Att marknadsföra på mässor
BTHs identitet efter 1/1
Dagens unga är kräsna
Använd Alumni
Årets antagning
Institutionsarbete

I varje nummer:
Nyheter från omvärlden
Nyheter från Studentkåren
Personalavdelningen tipsar

Dessutom:
Fundraising på BTH
Rektor om fundraising
Akademisk högtid
Årets löneförhandling

I varje nummer:
Ledaren
Profilen
BTH i media

Redaktionellt

Tillbaks till löpsedeln


 

Redigera
Share Dela