Vad tycker du att vi ska ta upp i nästa nummer? E-posta webbredaktor@bth.se och berätta!

Historien bakom den akademiska högtiden:
Gärna ett nytt namn, men först en rejäl logotype

Klockan 10 på morgonen den 13 oktober 2000 ringde telefonen. Senare på dagen skulle Mona Sahlin ha invigt Centrum för Elektronisk Säkerhet vid Högskolan i Karlskrona/Ronneby, för det var vårt namn på den tiden. Under en längre tid hade vi begärt att få byta namn men inte fått några besked. Vi hoppades. Telefonsamtalet visade sig vara början på en ny epok i Högskolans utveckling.

Kvällen innan, torsdagen den 12 oktober, hade jag fått ett annat telefonsamtal. Det kom från regeringskansliet. Beskedet var att regeringen vid sitt torsdagsmöte hade ombildats, att statsrådet Sahlin inte längre arbetade med högskolefrågor utan hade fått andra uppgifter och att hon tyvärr inte kunde komma till Ronneby dagen därpå. Jag ringde vår dåvarande rektor, Per Eriksson. 
     - Då inviger jag själv, sa han.

Så skulle ske, men på förmiddagen invigningsdagen ringer han alltså hem till mig. Jag är hemma för att ta hand om en av mina söner som är snuvig.
     - Jag har ett fax i handen, Lennarth, säger han. Från regeringskansliet och vet du vad det står? Regeringen har vid sitt möte igår beslutat att vi med omedelbar verkan ska byta namn till Blekinge Tekniska Högskola!

Jag började med att gratulera Per eftersom det visserligen var en viktig milstolpe för Högskolan, men också en personlig framgång för honom. Sedan kom tankarna på vad detta skulle ha för innebörd på lång sikt och på programmet samma dag. Per och jag hade varit överens om att när beskedet om namnbyte kom så skulle vi införa det nya namnet under kontrollerade former under loppet av några månader. Allt tryckt material, alla webbsidor, kataloger, register, databaser, skyltar, allt skulle behöva bytas.

Men nu var det invigning av CES. Jag väntade ett ögonblick för jag visste vad som skulle komma.
     - Har du den nya loggan på OH? Jag tänkte lägga på den idag, sa Per.

Det är vid sådana tillfällen man är tacksam för att man i flera månader ha förankrat den nya identiteten som en förberedelse för det beslut vi hoppades på, utan att egentligen veta att det skulle bli så. Den nya logotypen levererades till Per strax före invigningen och han lade den med lättnad till rätta bland de bilder han skulle visa auditoriet.

Det blev en positiv överraskning för alla. Per fick tillfälle att visa loggan från första början och den var återgiven i tidningarna redan dagen därpå. En bra start på inarbetningen av ett nytt namn, kan man säga.

Nu vet du varför BTHs akademiska högtid är förlagd till den 12 oktober varje år. Om det inte är en lördag eller söndag, förstås, för då firar vi på fredagen innan.

 

Bilder från den akademiska högtiden.

Den 10 oktober hölls årets akademiska högtid. Tre doktorer promoverades, två professorer installerades och tre personer mottog pris för extraordinära insatser. En tillställning, som i stundens allvar också lockade fram en hel del skratt.

 Pristagarna på den akademiska högtiden, tillsammans med rektor och studentkårens ordförande.

De tre pristagarna tillsammans med studentkårens ordförande Patrik Hermansson och rektor Lars Haikola. Pris till årets forskare gick till Claes Wohlin. Henric Johnson fick studenternas pris för årets lärare och Stefan Sjödahl fick högskolans pedagogiska pris.

 

Bikder från den akademiska högtiden.  

Publiken var road när Jörgen Nordberg fick en för liten doktorshatt. Misstaget kunde dock rättas till ganska snabbt.

Birgitta Rydhagen tar emot doktorshatten av Lars Lundberg.

Birgitta Rydhagen tar emot doktorshatten av dekanus Lars Lundberg.

 

Text: Lennarth Förberg, Informationschef
Foto: Ola Svensson


 Innehåll:

Tema rekrytering:
Vad är rekrytering?
Använder vi resurserna rätt?
Att marknadsföra på mässor
BTHs identitet efter 1/1
Dagens unga är kräsna
Använd Alumni
Årets antagning
Institutionsarbete

I varje nummer:
Nyheter från omvärlden
Nyheter från Studentkåren
Personalavdelningen tipsar

Dessutom:
Fundraising på BTH
Rektor om fundraising
Akademisk högtid
Årets löneförhandling

I varje nummer:
Ledaren
Profilen
BTH i media

Redaktionellt

Tillbaks till löpsedeln


 

Redigera
Share Dela