Mingelbild från Akademisk högtid med finklädda deltagare. Foto: Ola Åkeborn

Vad är mörk kostym?

Nedan följer utdrag ur Stora Etikettboken av Magdalena Ribbing.

Mörk kostym som klädsel innebär en mörk kostym, varmed menas en hel kostym med kavaj och byxor i samma tyg. Kostymen är mest korrekt mörkblå eller möjligen mycket mörkt grå. (Kostymen kan ha ett diskret mönster som en tunn rand.) Svart kostym är mer av modefärg än vedertagen som kostymfärg. Kostym i andra färger som brunt, grönt, vinrött är inte vad som räknas med mörk kostym, även om färgen är mörk.

Väst till mörk kostym går utmärkt oavsett modet, men den är aldrig nödvändig för att en kostym ska vara korrekt. Alltid rätt är väst som hör ihop med kostymen, men också sidenväst i annan färg och mönster går bra.

Skjortan till mörk kostymklädsel är vit. (Pastellfärgad skjorta går bra men drar ner finhetsnivån ett par grader.)

Slips gäller för korrekt mörk kostymklädsel. Eller fluga. Slipsen ska vara i siden eller annat kvällsbetonat material.

Svarta tunna skor och strumpor hör alltid till mörk kostym.

Mörk kostymklädsel för kvinnor

När klädsel mörk kostym påbjuds är det meningen att gästerna ska klä upp sig. Det ska inte vara lite bättre vardagsklädsel, inte en snygg dräkt med blus eller vanlig byxdress. Bättre upp, finare material bör det vara om man vill vara rätt klädd till mörk kostym. En stor och fin mörk-kostymklädsel kan kräva en högst charmant klädsel, kanske även lång kjol, med en överdel av typ liten jacka eller liv med ärmar.

Forna tiders lilla svarta är det rätta till mörk kostym. Den lilla svarta är aldrig lång till golvet, har alltid fin ärm och en stillsam urringning och kan vara sydd i mycket fint tyg: siden, sammet, tunn crêpe. Med smycken och tillbehör förfinas den lilla svarta för att passa tillfället. En klänning, dress eller kombination av kjol och jacka till mörk kostym, kan ha vilken färg som helst. Det finns inga regler för blommigheter eller nyanser, man väljer material, mönster och kulör efter smak.

Lackskor och lackväska är till exempel rätt tillbehör till kvinnors mörk-kostymklädsel.

Källa: Ribbing, Magdalena: Stora Etikettboken – hyfs, umgängeskonst och ytlig bildning; 2000

Redigera
Share Dela