Forskning

Rune gustavsson är eus expert

Rune Gustavsson

För 12 år sedan kom rune gustavsson till bth från uppsala universitet. i uppsala var hand bland annat med och startade upp swedish institute of computer science, sics, där han lärde sig att umgås med industrin på ett bra sätt. nu är han aktuell som expert inom eus sjunde ramprogram.

1994 rekryterades professor Rune Gustavsson till BTH. Han tyckte då att han kom till en miljö som var allt annat än forskningsvänlig, något som Rune Gustavsson fortfarande anser vara ett problem.

– Det är en säregen forskningsmiljö här. Man bryr sig inte om vad som händer utanför Blekinge. Det är mycket som tas för givet och inte ifrågasätts, det tycker jag är synd, säger han.

Just nu har Rune Gustavsson många uppdrag inom EU. De senaste fem-tio åren har han tittat på kritiska infrastrukturer. Det handlar bland annat om att försöka skapa en säker infrastruktur så att samhället inte faller ihop när till exempel en storm vid namn Gudrun drar in över landet.

Rune Gustavsson har blivit utsedd till expert inom EUs sjunde ramprogram, som är det största ramprogrammet hittills. Tillsammans med en grupp andra experter ska han ta fram vilka områden inom kritiska infrastrukturer som man ska fokusera på inom det sjunde ramprogrammet.

– Målet är att öka Europas konkurrenskraft och göra det bättre för medborgarna. Den kritiska infrastrukturen har en stor del i detta och en viktig del i den är informationssystemen, säger Rune Gustavsson.

Rune Gustavsson sitter även med i en mängd olika arbetsutskott och har blivit utsedd till vetenskaplig rådgivare, men är också EUs utvärderare för projekt.

– Det är enormt kul. Jag träffar kollegor och får nya intryck. Jag tror det är viktigt att inte sitta kvar för länge här i Ronneby. Det som händer i Europa händer i Sverige också. Så det är väldigt lätt att lista ut vad som kommer hända om något år.

Under många år hade BTH en laboratorieverksamhet, när detta lades ner valde en grupp inom Blekinge Tekniska Högskola - SOC, Societies Of Computation - att starta egna företag för att kunna fortsätta industrisamarbetet. Idag har man bland annat ett stort samarbete med Kockums, där man även har byggt upp ett laboratorium.

Rune Gustavsson tycker det är synd att BTH inte är tillräckligt bra förberedda eftersom han ser en tydlig nisch för BTH här, men tror också att samarbetet med Växjö universitet och Högskolan i Kalmar kan leda till något bra.

– Jag tror mycket på Akademi sydost. En liten högskola ska vara ännu mer noggrann med utåtblickar, det är något som BTH missat i nu och då är det svårt att förnya sig. För att uppnå en god akademi krävs att man har klarhet i beslut, vågar ifrågasätta och har högt i tak. Dessutom behövs goda forskningsmiljöer om man ska lyckas och det kräver en avsevärd ansträngning. Men jag tror detta också blir bättre med Akademi sydost, säger Rune Gustavsson.

Text och bild: Sara Persson

tillbaka

Redigera
Share Dela