Han ska locka studenter från indien till bth

Gurudutt Kumar Velpula

Gurudutt kumar velpula kom till sverige och bth för att bli student på electrical engineering. nu är studierna avslutade och för gurudutt kumar velpula väntar ett utmanande jobb, bth planerar att anställa honom för att han ska marknadsföra bth på sin hemmaplan i indien.

– på bth behandlas internationella och svenska studenter på samma sätt, det är fantastiskt. mitt jobb att marknadsföra sverige och bth ser jag som en tacksamhetshandling från mig, säger gurudutt.

Sedan tidigare har BTH skrivit fyra avtal med indiska universitet. En av Gurudutt Kumar Velpulas arbetsuppgifter kommer att bli att ha hand om och koordinera samarbetet mellan de indiska universiteten och BTH. Men han ska också, med hjälp av olika strategier, presentera BTH och skapa en medvetenhet om BTH hos indiska studenter.

– Mitt mål är att göra Sverige till ett av de första alternativen för studenter som vill studera utomlands. Jag kan ju prata med dessa studenter på deras eget språk och jag har även tänkt försöka ge dem rådgivning när det gäller studier i Sverige, säger Gurudutt Kumar Velpula.

Gurudutt Kumar Velpula menar att Sverige idag inte exponeras i Indien på samma sätt som till exempel USA och Storbritannien, vilket leder till att det i dagsläget inte är många som känner till Sverige.

– Vi kan inte jämföra oss med USA, men jag vill göra Sverige till ett alternativ bredvid USA för studenter från Indien. Man skulle skapa ett större intresse för studier i Sverige om det fanns en möjlighet till att få stanna kvar i landet och jobba efter utbildningen.

Gurudutt Kumar Velpula kommer från regionen Andhra Pradesh i södra Indien och det är också därifrån han kommer att utgå i sitt nya jobb. Andhra Pradesh är södra Indiens största region och varje år examineras över 83 000 studenter med teknisk utbildning från regionens 23 universitet.

Gurudutt Kumar Velpula har varit med och startat en Alumniförening i Indien för före detta studenter i Sverige eller Europa. Föreningen har i dagsläget 15 medlemmar varav tre har varit studenter på BTH.

– Genom att använda oss av våra kontakter kan vi komma in på universiteten och berätta om BTH och studier i Sverige till exempel genom olika workshops. Vi når mer än 10 000 potentiella studenter på det här viset.

Gurudutt Kumar Velpula ser fram emot att börja jobba. Han ser det som en möjlighet att skapa fördelar för både BTH och folket i hans hemregion i Indien.

– Det här jobbet är en utmaning, men jag älskar det. Det är ju livet, man måste kämpa, men jag är optimist.

Fakta om andhra pradesh

• Ligger i södra Indien och är den största regionen i södra Indien.

• Fjärde största regionen i Indien.

• Andra största populationen i Indien (76 210 007)

• Språk: Engelska, Telugu, Urdu och Hindi

• En 1000 kilometer lång kustlinje

• Uppdelad I 23 regioner

• Huvudstad: Hyderabad, Viktiga städer: Hyderabad, Visakhapatnam, Vijayawada and Tirupathi

• En fjärdedel av alla programvarutekniker kommer från Indien och av dessa kommer en fjärdedel från Andhra Pradesh.

• Ledande inom IT och bioteknik

• Mer än 35 nationella forskningscentra.

Text Sara Persson

Redigera
Share Dela