Havsutsikt från toaletten och en av sveriges bästa ljudstudior

Silvio Ocasic och Peter Ekdahl

Eluppvärmd stensoffa, gräsbeklädda tak och långa rader av projektrum ska locka studenterna på campus karlshamn att spendera tid i den nybyggda delen.

Den 1 juli ska allt vara klart. Just nu håller man som bäst på med att sätta upp markiser och plocka ner byggställningar. BTH växer i Karlshamn och på Östra Piren finns det nu två nya flyglar. Den ena delen är redan uppbokad till företag, men den andra flygeln ska BTHs studenter och personal få husera. Ännu finns det inget avtal skrivit mellan högskolan och Karlshamns kommun, men man bygger ändå efter de behov som BTH uttryckt.

Ett av de tydligaste behoven har varit många nya projektrum. Både andra och tredje våningen består till största delen av långa korridorer med små rum. Tanken är att det ska kännas tätt och lite hemligt.

– Vi har funderat på hur vi får studenter att vilja vara här. Svaret är bra arbetsutrymmen. I den gamla byggnaden har vi ungefär åtta rum, så vi har fått chansen att prova för att se om det fungerar och det har en enorm påverkan för utbildningsresultatet. Även för studenterna är det viktigt att kunna stänga dörren om sig, säger Peter Ekdahl.

Men förutom alla små rum finns det på varje våning också plats för både sköna soffor och kaffemaskin. På Campus Karlshamn lyser flitens lampa ofta långt in på nätterna i byggnaderna på Östra Piren. Drömmen för Peter Ekdahl och Silvio Ocasic är att det ska vara aktiviteter i husen under dygnets alla timmar. Därför har det också varit viktigt att under hela byggnationen av den nya byggnaden få med sig studenterna, vilket har inneburit en hel del studiebesök på byggarbetsplatsen.

Hjärtat i den nya byggnaden är en mötesplats där både personal och studenter

ska kunna sitta ner, prata och umgås. Men det är också en knytpunkt mellan högskola, företag och restaurangen

Gourmet Grön som ska öppna en filial i den nya byggnaden.

– Det här är ett arbetshus. Det andra huset är det offentliga och publika huset, här finns det istället arbetslokaler i en helt annan grad, säger Peter Ekdahl.

Utanför de stora fönstren finns uteplatser. På taken på gångarna mellan de två flyglarna ska det växa gräs och till och med från toaletterna har man en ordentlig havsutsikt. Planen är att det ska bli en miljö som inbjuder till arbete, kreativitet, fantasi och produktion. För personalen i Karlshamn blir det också en flytt till nytt kontor. De har inga enskilda arbetsrum och det nuvarande rummet har blivit för litet.

– Det är himla viktigt för oss att vi sitter tillsammans, det är en förutsättning eftersom vi har mycket gemensamt handledaransvar. Det som är bra är också att

det inte blir någon fördröjning, den man

ska prata med sitter där på andra sidan bordet, säger Silvio Ocasic.

En ateljé där det blir plats för mycket kreativitet och skapande byggs också. Man bygger även en välutrustad ljudstu-

dio som, enligt Peter Ekdahl, kommer att tillhöra en av Sveriges bästa när den står klar.

– Den ljudstudio som vi haft innan har varit mindre och inte alls haft den akustiska kvaliteten. Vi satsar på ljud eftersom det är en stor och central del i all digital produktion, säger Peter Ekdahl.

Nu återstår bara finjusteringar innan byggnaden står klar och kan ge både studenter, personal och företag plats i nya fräscha lokaler. Både Silvio Ocasic och Peter Ekdahl är mycket nöjda med resultatet. Båda är dessutom överens om att det finns så mycket där som är bra att det inte går att utse något favoritrum.

– Det bästa är att de hela tiden har lyssnat på våra behov. Alla har varit så glada hela tiden och vi har verkligen haft en bra dialog, säger Silvio Ocasic.

Text och bild: Sara Persson

tillbaka

Redigera
Share Dela