Forskarna i fokus i virtuellt

Virtuellt är ett minimagasin med nedslag bland forskare vid BTH. Artiklarna beskriver forskningens inriktning och forskarnas drivkraft. Virtuellt utkommer ungefär varannan månad, och publiceras samtidigt på www.bth.se/virtuellt som ett pdf-dokument.

Är du inte anställd vid BTH men ändå vill prenumerera och få det tryckta Virtuellt med snigelpost? Mejla namn och adress till: elisabeth.permlid@bth.se och skriv ”Pren Virtuellt” i ämnet.

I det första numret som finns ute sedan i början av oktober får vi möta forskarna Claes Wohlin och Paul Davidsson.

Claes Wohlin berättar om forskningen inom programvaruutveckling. Bakom användargränssnittet, den del av ett datorprogram som du ser, finns en gigantisk mängd programkod som kan vara skriven av hundratals olika personer.

Egentligen är det konstigare att ett datorprogram fungerar än att det hänger sig. Det finns miljoner rader programkod bakom varje program vara i din dator.

– En enda programvara motsvarar ofta lika många rader programkod som det finns textrader i ett par hundra normaltjocka romaner, säger professor Claes Wohlin, internationellt framstående forskare i programvaruutveckling vid BTH.

Under rubriken ”En smartare värld” berättar Paul Davidsson om sin forskning inom datavetenskap.

Vad finns det för likhet mellan energisnålare värmeväxlare, klokare politiker och bättre sjukvårdspolitik? Jo, allt kan åstadkommas med hjälp av ihopkopplade datorer.

– Det handlar om säkerhet, logistik, effektivitet, beslutsstöd och många andra områden där intelligenta system med samverkanden agenter får allt större betydelse, säger Paul Davidsson, professor i datavetenskap vid BTH.

Redigera
Share Dela