Hur lik är du skådespelarna i filmen?

Victor Adolfsson och Babak Goudarzi Pour - Faceum

Titta in i kameran. din bild träder fram på skärmen och jämförs samtidigt med den andra bilden. på bara några sekunder får du veta hur bra era utseenden stämmer överens.

Faceum gör underhållning av biometri. Företaget som står bakom heter Optimum Biometric Labs, OBL, och drivs av två före detta studenter vid BTH. Babak Goudarzi Pour och Victor Adolfsson grundade företaget för drygt två år sedan och deras utvecklingskurva pekar spikrakt uppåt. Tekniken bygger på att maskinen mäter vissa relativa avstånd, som till exempel mellan ögonen. Den skapar sedan en matematisk formel och jämför sedan formler från två foton. Resultatet visas i procent. Du kan alltså vara 42 procent lik en skådespelare, eller 67 procent lik din kollega.

I mitten på augusti finns deras Faceum i Malmö när SF Bio har galapremiär för filmen Offside. Biobesökarna kan då jämföra sitt utseende med skådespelarna i filmen.

– Om det blir populärt så är det ett bra underlag för ett fortsatt samarbete och då kan vi trappa upp diskussionerna. Vi vill höja upplevelsen och få fler att gå på bio, säger Babak Goudarzi Pour.

De ser SF som en bra språngbräda till det som är det stora, långsiktiga målet; Los Angeles och Hollywood. En produktiv sommar har tagit dem flera steg närmare det målet. Ett första kontrakt där man är överens om ett samarbete har redan skrivits med en kund i Los Angeles. Där handlar det om att använda biometritekniken på datingsidor på Internet och ge medlemmarna möjlighet att jämföra sina utseenden.

– Om vi fixar det så blir vi världens första företag som gett oss in på den nischen, biometri och datingsajter, säger Babak Goudarzi Pour.

OBL ser Norden och USA som sin marknad. De har alltid haft höga ambitioner men arbetet med att nå ut med sin affärsidé har tagit längre tid än de trodde.

– Man väntar ju på att hela biometrimarknaden ska ta fart. Målet är att under en femårsperiod växa till en omsättning på 350 miljoner kronor, säger Victor Adolfsson.

Ett kortsiktigt mål just nu är att försöka hitta fler externa finansiärer och personer med pengar som brinner för underhållningsbranschen och vill satsa på affärsidén Faceum.

Text och bild: Sara Persson

Klicka här för att komma till Optimun Biometric Labs

tillbaka

Redigera
Share Dela