Fyra nya avtal med indiska universitet

Representanter från BTH uppvaktas i samband med att de anländer till Visakhapatnam

Under en veckas tid besökte representanter från blekinge tekniska högskola indien för att utveckla samarbetet mellan länderna. resultatet av resan blev tre nya avtal med indiska universitet samt ett fjärde som är på gång.

Många av BTHs internationella studenter kommer från Indien och framför allt delstaten Andhra Pradesh. Fyra representanter från BTH, Jan-Olof Gustavsson, Lars Lundberg, Maria Engelmark och Gurudutt Velpula, spenderade nyligen en vecka i delstaten med att åka runt och besöka olika universitet som nu har blivit våra framtida samarbetspartner. Andhra Pradesh, som ligger i östra Indien, är lika stor som halva Sverige och har ca 80 miljoner invånare. Den största staden heter Hyderabad och har ca 6 miljoner invånare. Delstaten är en av de regioner i Indien som har en mycket stark tillväxt inom ICT-området.

Målet med resan var att besöka olika universitet för att diskutera olika former av samverkan inom både grundutbildning och forskning. Resultatet av resan blev tre nya samarbetsavtal med några av delstatens främsta universitet samt ett fjärde som är på gång att undertecknas. Vistelsen i Indien uppmärksammades i flera indiska medier. Under en vecka visades inslag i flera olika tv-kanaler och BTHs representanter fick även vara med i uppskattningsvis 25 olika tidningar. Intresset var också mycket stort hos de universitet som besöktes. Det kändes väldigt positivt och det var en oerhört givande resa. Det finns enorm potential till ett framtida samarbete inom såväl grundutbildning som forskning. Det kan gälla gemensamma utbildningsprogram såväl som att våra partner hjälper oss med att marknadsföra BTH i Indien.

Veckan inleddes med ett besök hos den indiska motsvarigheten till Högskoleverket där chefen tydligt talade om att man ville ha ett samarbete med BTH.

Efter detta besöktes flera universitet i olika delar av delstaten och samarbetsavtal diskuterades och undertecknades.

Dessa tillfällen var mycket uppmärksammade av press och media och följdes oftast av en presskonferens.

Avtal har tecknats med JNTU som är ett mycket stort och högt rankat tekniskt universitet med säte i Hyderabad. JNTU omfattar flera hundra så kallade ”affiliated colleges” och har över 300 000 studenter. Av dessa åker över 10 000 studenter utomlands varje år. Avtal har också tecknats med SVU som ligger i staden Tirupathi i södra Andhra Pradesh. Det är ett ”mindre” universitet av god kvalité. Slutligen besöktes Visakhapatnam som är den näst största staden i Andhra Pradesh. Där besöktes och tecknades avtal med Andhra University som är ett av de äldsta och mest prestigefyllda universiteten i delstaten. Det är ett universitet med mycket hög ranking och som är svårt att bli antagen till. Det finns ytterligare ett universitet i delstaten som anses mycket bra och det är Osmania University. Även med dem planeras undertecknande av ett samarbetsavtal i närtid.

I Indien har även en Alumniförening för före detta BTH-studenter startats. Föreningen har startats av Gurudutt Velpula, en av våra förre detta studenter. Han deltog även i hela vår resa i Indien och har gjort ett fantastiskt jobb med att planera och förbereda vårt besök i över en månads tid. Klart är att utan honom hade det varit svårt att genomföra vår resa så framgångsrikt. Alumniföreningen låg även bakom en workshop om högre svensk utbildning och verksamheten vid BTH som var mycket uppskattad och välbesökt. Den genomfördes med stöd av Andhra University som under workshopen tydligt uppmanade sina studenter att se BTH som ett starkt alternativ för vidare studier. Under workshopen var salen mer än fullsatt av ca 400 studenter och det sades att lika många stod utanför utan att kunna komma in.

Nu går arbetet med internationalisering på sektionen för teknik vidare. Tidigare har vi varit i Pakistan och i oktober planeras en resa till Kina. I Kina skall vi besöka ytterligare potentiella partners samt delta i två stora studentmässor i Peking och Shanghai. Allt detta för att göra BTH mer känt på den internationella arenan samt förbereda oss för framtiden.

Tidningsurklipp från indisk tidning

Text och bild: Jan-Olof Gustavsson

tillbaka

Redigera
Share Dela