Promovering, tal och fanfarer

Promovander på podiet

Fotografering under Akademisk högtid

Förväntansfullt och högtidligt. nervösa leenden och fotoblixtar. den 13 oktober firade bth sin 17-årsdag genom den akademiska högtiden där även elva nya doktorer promoverades.

Fredagen den 13de. Datumet och dagen i kombination brukar betyda otur. I år passade BTH på att förgylla det otursförföljda datumet genom att fredagen den 13 oktober fira akademisk högtid. Högskolestyrelsens vice ordförande Jöran Hoff hoppades i välkomsttalet att oturen skulle inskränka sig till någon lättare snubbling på podiet.

Generaldirektör Per Eriksson hade fått i uppgift att hålla högtidstalet. Det var ett tal med gott om både allvar och humor. Ett tal om jantelagen, internationella studenter och den nya regeringen.

Festvåningen på First Hotel Statt i Karlskrona var full av gäster. Samtliga i festkläder och många med kameran i högsta hugg. Klädda i gröna talarer satt de elva doktorerna uppradade i väntan på promoveringen. En efter en fick de gå upp till promotor Lena Trojer och mottaga hatt, ring och diplom. När samtliga elva tagit plats på podiet står de stolta, raka i ryggen och lyssnar till fanfaren. De har ingått ett fast förbund med vetenskapen och lyckönskas av Lena Trojer på både svenska och latin.

Göran Broman tog sedan över som promotor och promoverade hedersdoktor Leif Johansson.

– Det är roligt att få samverka med BTH. Vi måste ha en vision om vad som är ett hållbart samhälle, sa Leif Johansson i sitt tacktal.

Leif Johansson är koncernchef på Volvo och håller hållbarhetsfrågorna högt, vilket gör honom skräddarsydd för rollen som hedersdoktor vid en högskola som profilerar sig mot hållbarhet.

Studentkårens ordförande Mikael Karlsson höll därefter ett tal där bland annat lokaliseringsfrågan vävdes in.

– Vi har en tro på BTH och en tro på ett starkare och större BTH, sa Mikael Karlsson som också var övertygad om att framtiden nu ser ljus ut.

Därefter var det dags för prisutdelning. Abbas Mohammed utsågs till årets forskare, Ingvar Gustavsson prisades för sina excellenta insatser inom grundutbildningen och Tony Gorschek blev årets lärare. Rektor Lars Haikola höll sedan det avslutande talet innan det var dags för en stunds paus innan en trerätters middag skulle intas.

Text: Sara Persson

Bild: Mats Kockum

Redigera
Share Dela