Den hemliga matematiken

Tim Bell

Full av energi och entusiasm åker professor tim bell till världens alla hörn för att ge sin show ”computer science unplugged”. i mitten av september bjöd bth in grundskolelärare som läser en matematikkurs till en inspirerande timme med tim bell på kreativum.

Innan han kom till Sverige och Blekinge var professor Tim Bell från University of Canterbury Nya Zeeland, i Kina för att översätta sitt material till kinesiska. Showen föddes för 14 år sedan när han skulle prata om datorer i äldste sonens skola. Han började fundera över hur man skulle kunna göra det intressant och kom fram till att nyckeln var att inte använda sig av en dator.

– Om jag hade haft en dator med mig så hade barnen bara associerat till spel och Internet och det var inte det jag ville prata om, berättar Tim Bell under sitt besök på Kreativum i Karlshamn.

Nu består ”Computer Science Unplugged” av en rad olika aktiviteter, böcker, videor och utomhusaktiviteter. Målet med projektet är att kommunicera vad datavetenskap är. Men också att nå grupper som man vanligtvis inte når. Detta görs möjligt genom att ingen dator behövs och aktiviteterna blir då genomförbara i alla länder.

– Jag vill också skapa ett ökat intresse för datavetenskap. Men det främsta målet är ju att ha kul, säger Tim Bell.

Publiken på Kreativum, som bestod av lärare från länet, fick under en timme många idéer till hur man kan göra matematiken rolig och intressant för eleverna. Tim Bell visar på ett lekfullt sätt hur matematik och datorer hänger ihop. Övningarna kan anpassas för barn eller göras svåra så att även vuxna får tänka till.

Bengt Aspvall och Michael Mattsson från BTH har sett till så att ett av Tim Bells stopp blev i Blekinge. Bengt var i Nya Zeeland och inledde då ett samarbete i form av att han nu bland annat gör filmer tillsammans med Tim Bell.

– Vi har haft en dialog med Tim i över ett år. Vi gör detta för att det behövs ett allmänt intresse för matematik och det behövs folk som är intresserade av datorer, säger Michael Mattsson.

Tim Bell har svar på många frågor. Men vissa frågor är fortfarande omöjliga att svara på. Varför är det till exempel möjligt att räkna ut kortaste vägen mellan två orter på en karta, men i stort sett omöjligt att räkna ut den längsta vägen mellan dessa?

Text och bild: Sara Persson

Klicka här för att läsa mer om Computer Science Unplugged

Klicka här för en svensk översättning

tillbaka

Redigera
Share Dela