En kontakt med näringslivet

Arbetsmarknadsdagar 2006, Karlskrona

Under två dagar fick bths studenter chansen att möta verkligheten, näringslivet, genom arbetsmarknadsdagarna som arrangerades av blekinge studentservice.

– en skillnad mot tidigare år är att nu behöver företagen personal. alla företag som varit här har haft tjänster att erbjuda studenterna, säger stefan petersson, projektledare för arbetsmarknadsdagarna.

Årets upplaga av arbetsmarknadsdagarna, Kontakt 2006, inleddes i Ronneby och drog dagen därpå vidare till Karlskrona. Arbetsmarknadsdagarna är till för BTHs studenter. De får en chans att möta näringslivet och företagen där de kanske kan komma att få arbete i framtiden som ett resultat av utbildningen. En stor skillnad i år var att företagen i år är i stort behov av att anställa ny personal.

– Företagen vill ha nyutexaminerade och de behöver ett större antal, vilket ju är positivt. Detta gäller jämt över för alla företagen som varit här, oavsett storlek, säger Stefan Petersson, projektledare för Kontakt 2006.

Alla utställare kunde erbjuda jobb

Stefan Petersson är trots detta inte helt nöjd med årets arbetsmarknadsdagar. Han hade gärna sett att fler företag deltagit och att spridningen varit större.

– Självklart hade jag gärna sett att fler studenter kommit hit. Speciellt i år när vi har företag här som kan erbjuda jobb direkt till rätt person med rätt utbildning. Alla utställare i år har haft jobb att erbjuda, säger han.

Att det finns ett behov av arbetsmarknadsdagar är Stefan Petersson övertygad om. Företagen vill anställa och studenterna vill ha jobb. Trots detta har det varken varit ett överflöd på utställare eller besökare under Kontakt 2006.

– Studenterna är kanske fortfarande avskräckta från tidigare år, men det har vänt sedan årsskiftet och det gäller att hålla sig framme.

Tidsbrist är anledningen

Att arbetsmarknaden inom teknik och IT har förbättrats sedan årsskiftet är något som Karin Petermann på UIQ kan hålla med om. Hon menar att det definitivt vänder nu och tycker det är synd att efterfrågan och tillgång krockar. Vilket leder till ett gap på arbetsmarknaden. UIQ är ett av de företag som just nu har ett stort rekryteringsbehov.

– Det är förvånande att det inte är fler företag här. Men jag tror det handlar om tidsbrist, det är mycket att göra just nu för dem som behöver rekrytera. Fast det här är väldigt bra och väldigt viktigt. Det är framtidens arbetskraft och det är roligt att kunna visa vad de kan jobba med efter studierna, säger Karin Petermann.

Förutom UIQ deltog även Accenture, Axis Communications AB, Capgemini Sverige AB, Civilingenjörsförbundet, Jayway AB, KPMG Bohlins AB, Massive Entertainment, Sif, TelecomCity samt Volvo Information Technology AB.

Text och bild: Sara Persson

tillbaka

Redigera
Share Dela