Energi och penningpolitik teman vid ekonomidagen

Professor Hubert Fromlet

Den 9 oktober anordnade managementhögskolan sin årliga ekonomidag på blekinge tekniska högskola. några teman för dagens föreläsningar var bland annat energimarknaden och penningpolitiken i sverige.

I samband med att Managementhögskolans Advisory Board sammanträder anordnas årligen en ekonomidag med framstående föredragshållare från vetenskap och praxis. Den fjärde ekonomidagen ägde rum i början av oktober i Ronneby.

Under dagen höll medlemmarna i Advisory Board fördrag under aktuella teman. Talare var bland andra professor Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningssparbanken, och Professor Hans-Helmut Kotz, ledamot av tyska Bundesbanks ledning.

Professor Hubert Fromlet talade på temat “An outlook for the Global and Swedish Economy”.

Han påpekade hur viktigt det är när man studerar att även tänka på hur det fungerar praktiskt och hur det kan appliceras i verkligheten.

– Bättre banker är källan till framtida förbättringar. Öppen ekonomi en nödvändighet för länderna för att kunna bli en del av möjligheterna och utvecklingen, sa Hubert Fromlet.

Hubert Fromlet uppmanade även åhörarna till att inte lita för mycket på prognoser när det gäller ekonomin.

– Titta på dem, titta på olika. Vad säger de? Stämmer de överens med vad jag tycker? Jämför de mest positiva med varandra och de mest negativa med varandra. Ifrågasätt varför de är så positiva eller så negativa. Det är viktigt att förstå vad som händer i världen.

Text och bild Sara Persson

Redigera
Share Dela