Forskningsprofilen

”bth är en fantastisk plats att jobba på"

När han fick nys om bths programvaruteknikutbildning övergav han chalmers och göteborg. nu kan tony gorschek kalla sig teknologiedoktor och har sedan disputationen den 3 mars fått mer frihet till att bedriva den forskning han brinner för.

Tony Gorschek

Tony Gorschek är född och uppväxt utanför Kristianstad. Han kommer inte från ett akademikerhem, men tog själv vägen via Chalmers i Göteborg innan han kom till Blekinge Tekniska Högskola.

– Jag fick nys om BTHs programvaruteknikutbildning. Vi var, och är fortfarande, bäst inom det området. Man skulle kunna jämföra oss med vilken utbildning som helst i hela landet och vi skulle slå dem på fingrarna.

Företag som vill bli bättre

Tony Gorschek tog sin kandidatexamen och startade sedan eget. Han jobbade som konsult, men övergav den karriären för en tjänst som doktorand på BTH.

– Jag bestämde mig för att jag inte ville jobba 90 timmar i veckan med något jag inte gillade. BTH kändes som rätt skola. Här fanns rätt ämne och rätt handledare. Jag fick jobba med fantastiskt duktigt folk och med företag som inser att man alltid kan bli bättre.

Projektet behöver mogna

Tonys avhandling ”Requirements engineering supporting technical product management” är ett omfattande arbete som ännu inte är helt färdigt, även om Tony disputerade den 3 mars.

– Projektet behöver mer tid på sig att mogna. Jag vill vara kvar och slutföra det jag påbörjat. Det är värt mycket mer om forskningen gör nytta och det inte bara handlar om att en forskare kommit till ett företag och skrivit ett antal artiklar, säger Tony som under de kommande tre åren kommer att arbeta som forskarassistent på BTH.

Den akademiska världen i industrin

”Requirements engineering supporting technical product management” kan beskrivas i tre delar. Först handlar det om att gå in i ett företag, se hur de utvecklar produkter, utvärdera och hitta förbättringar. Sedan ska man se till att företaget kan ta hand om all information för att då kunna leverera rätt sak, till rätt person och pris i rätt tid. Den tredje punkten handlar om att det som uppfinns i den akademiska världen också används i industrin.

– En viktig del är att gå ut och testa, för att få feedback. Det är först då man ser om det verkligen fungerar. Här är det verkligen fördel för BTH, vi arbetar väldigt industrinära. Vi utmärker oss enormt världen över när det gäller detta, och det är ett av skälen till att jag är här, säger Tony som samarbetat med företagen Danaher Motion och ABB.

Samarbetet med industrin fortsätter växa

Trots att han nu kan kalla sig teknologiedoktor drar han inte ner på tempot i arbetet. Samarbetet med industrin växer och arbetet med projektet fortsätter.

– Jag jobbar för att jag älskar att jobba. Det är en evighetsprocess och dessutom är det skoj att jobba hårt. BTH är en fantastisk plats att jobba på.

Se en film om Tonys forskning

tillbaka

Redigera
Share Dela