Efter kanelbullen - men innan tomten - kom den akademiska högtiden

Sara PerssonJag är en riktig högtidsmänniska som håller stenhårt på traditioner och envist försöker få alla andra att göra detsamma. Vid jul när det ska pyntas hemma är det samma visa varje år. Mamma försöker gömma ett par lådor pynt, jag letar upp varenda tomte och ängel under parollen ”Den har vi ju alltid haft”. Värst är det till första advent när stjärnor och ljusstakar ska upp.

I köket hos föräldrarna hänger en liten stjärna som är minst 30 år gammal. För säkert tio år sedan var det någon som la denna stjärna i soffan när julpyntet skulle packas ner. Jag satte mig på stjärnan. Blev helt förtvivlad och tvingade pappa att limma ihop den. Sagt och gjort. Den har hängt med sedan dess, fast består numera mest av lim. Mamma har redan förberett mig på att den kommer att bytas ut i år.

Högtider finns det gott om i almanackan. Mors dag, fars dag. Kanelbullen har en dag och prinsesstårtan en hel vecka. Namnsdag och födelsedag. Jul, påsk och OS. Ja, OS kan nog kännas som en högtid för vissa, man har ju hört talas om hur Sverige stod stilla när Stenmark åkte skidor.

Nuförtiden ska vi även fira vår nationaldag riktigt ordentligt. Jag undrar lite över hur många som vet varför vi firar nationaldagen just den 6 juni. Jag har för mig att Gustav Vasa är inblandad, men fler detaljer än så kan jag inte komma på och det känns därför lite märkligt att fira.

Akademisk högtid är en högtid jag tidigare inte visste så mycket om. Nu vet jag att det handlar om fina kläder, tal, fotografering och svarta hattar. Traditionsmänniska som jag är tycker jag naturligtvis att det är trevligt att ännu en uråldrig tradition kommit in i mitt liv. Självklart består en akademisk högtid av mycket mer än hattar och fina kläder. Det är en stor dag för många. Vid vår akademiska högtid var antalet nervösa leenden och stolta anhöriga oändligt stort, vilket fick mig att tänka nostalgiska tankar om student och examen.

Sjung om studentens lyckliga dar, nu tändas snart tusen juleljus.

Sara Persson, redaktör

Redigera
Share Dela