Krönika

Sara Persson, redaktör

Sommar, semester och sand mellan tårna

Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol. svensk sommar kan vara både lata dagar i en hängmatta eller frustrerat väntande på att regnet ska sluta vräka ner.

Ska det bli fint väder i sommar? Redan innan snön smält bort kan kvällstidningarna berätta för oss hur vädret blir i juni, juli och augusti. Klädd i vantar och dunjacka slår man upp tidningen, konstaterar att värmen kommer sent i år. Lämnar in en semesteransökan, fyra veckor i augusti tack, och håller tummarna.

Vad gör man egentligen på semestern? Renoverar huset man inte har? Jag har aldrig haft semester på sommaren förut. Jag har förvisso inte haft semester någon gång under resten av året heller förut. Det var premiär för mig i år, och jag känner att jag samlat på mig i det närmaste oändligt många vuxenpoäng.

Ska man boka en solsemesterresa till september redan i februari för att man är övertygad om att det blir ännu en klassisk svensk sommar? En klassisk svensk sommar är lagom bra. Lagom är ju även det klassiskt svenskt. Regniga dagar blandas med stekheta. Kylslagna kvällar varvas med underbara sommarkvällar då människor och mygg trivs som bäst. Några veckor in på hösten minns man de stekheta dagarna på stranden, de underbara sommarkvällarna och hur mycket myggbett kliar. Få minns vad de gjorde den där eftermiddagen då regnet öste ner. Det är kanske detta som gör att vi uppskattar sommaren så mycket, att vi nästan enbart minns det som var bra.

I år har vi fått njuta av en sommar utöver det vanliga. Den klassiska svenska sommaren har varit som bortblåst. Soliga dagar och värmerekord har avlöst varandra. Nästan förhoppningsfullt har man tittat ut på morgonen och letat efter moln på himlen.

Det var sand mellan tårna och rödbrända axlar. Det var grillkvällar och allsång i var och varannan park. Det var algblomning och långa köer till glasskiosken. Det var sommar.

Nu är det friska vindar, rönnbär och gulnande löv på träden. Nu är det gummistövlar och vattenpölar. Nu är det höst.

Sara Persson, redaktör

tillbaka

Redigera
Share Dela