Yrkesutbildningarna i fokus

Arrangörerna av KY-forumet i Karlskrona

I år fyller KY, Kvalificerade Yrkesutbildningar, 10 år. Det firades i slutet av november i Karlskrona med ett extra festligt Jubileums-forum på First Hotel och i stora salongen på biograf Skandia.

KY-anordnare från hela Sverige var inbjudna och under forumets första dag fylldes nästan hela biosalongen på biograf Skandia.

Programtemat var internationalisering, vilket Blekinge Tekniska Högskola/Blekinge College och Yrkeshögskola länge, i samarbete med BTHs Internationella avdelning arbetat med.

Ingegerd WärnerssonBlekinges landshövding Ingegerd Wärnersson, ursprunglig idégivare till de kvalificerade yrkesutbildningarna, öppnade forumet genom att ta deltagarna med på en resa bakåt i tiden. Hon berättade hur det såg ut med utbildning när hon var barn och växte upp i Vetlanda.

– På 1980-talet kom de stora förändringarna. Vi fick ett kunskapsintensivare näringsliv och det ställdes högre krav, arbetslösheten ökade och man ropade efter utbildning, sa Wärnersson.

1967 fick Sverige sitt första Komvux. Idag finns det en uppsjö anordnare av vuxenutbildning. Ingegerd Wärnersson är i grunden lågstadielärare och har en stark tro på att alla kan. Hon berättar om hur diskussionerna gick när KY föddes.

– KY ser jag som en av de mest lyckosamma satsningar jag fått vara med om, sa Wärnersson.

2001 gick försöksperioden ut för KY och blev då istället en permanent verksamhet med 1200 platser. Det är dock långt fler som söker till KY-utbildningarna. 10-årsjubileet bjöd på en lång rad föreläsningar och det fanns även utrymme för workshops, andningspauser och en middag med kunglig glans i festvåningen på First Hotel.

Bland föreläsarna fanns bland andra Sonja Eriksson, generaldirektör för Myndigheten för Kvalificerad Yrkesutbildning, rektor Lars Haikola BTH och riksdagsman Fredrik Malm, Utbildningsutskottet, som kom med information och senaste nytt från regeringen vad gäller utbildningar i stort, och yrkesutbildningar i synnerhet.

Text och bild: Sara Persson

Tillbaka till förstasidan

Redigera
Share Dela