Intranytt

Krönika

Om det amerikanska universitetsväsendet

Under hösten besökte jag University of Minnesota, campus Duluth. Oftast anlände jag och min mentor, professor Sanjay Goel, till kontoret runt 8-tiden på morgonen. Många forskare hade redan hunnit dricka kaffe och börjat fundera över dagens tänkta forskninigsproduktion. Amerikanska forskare är extremt duktiga på att låsa in sig på sina kontor och därmed avfjärma sig från sin omgivning i syfte att kunna fokusera på forskningsfrågor.

Personligen hade jag ett kontor, men fann det nybyggda biblioteket vara en mer kreativ doktorandmiljö. Av cirka 10 000 studenter befann sig uppskattningsvis minst 300 i biblioteket samtidigt oavsett klockslag. Trots mängden studenter var det en respektfull tystnad i trevåningsbiblioteket med glastak och hyllmeter med litteratur. Därutöver tillgång till de flesta elektroniska forskningstidsskrifter man kan tänka sig. En guldgruva för en Nash-inspirerad forskare.

BasketkorgUtöver biblioteksverksamheten är sport en viktig ekonomisk faktor för amerikanska universitet. Både collegebasket, collegefootball samt hockey är kassakossor för universiteten. Överhuvudtaget spelar donationer från privatpersoner, före detta studenter och företag, samt sportverksamhet en stor ekonomisk roll jämte ordinarie forsknings och undervisningsverksamhet. Sportfaciliteterna på campus i Duluth var gigantiska med tennisbanor, basketbollplaner, friidrottshall, ishockeyrinkar och gym. Många studenter utnyttjar dessa möjligheter, framförallt på kvällstid.

På campus finns även en foodcourt där pizza eller hamburgare är stående erbjudande på menyn. Vanligtvis väljer amerikanska studenter att äta något av dessa alternativ och intar till det en liten cola. En liten cola i USA är detsamma som en stor cola på en svensk restaurang, cirka 60 cl.

Studenter vid University of Minnesota går i regel på föreläsningar varje dag då en fempoängskurs pågår under en hel termin. Dessutom har de varje vecka inlämningsuppgifter i respektive kurs. Sista veckan av terminen avslutas ofta med skriftlig tenta i varje kurs. De svenska studenter jag stötte på fann det mer mödosamt att studera i USA än i Sverige. Mängden litteratur är större och antalet inlämningsuppgifter är fler än i svenska kurser emedan tiden för reflektion är mindre.

Slutligen, en students första år vid universitetet kallas för ”the fresh-man-year”. Det vill säga, studenter flyttar hemifrån vilket innebär att det bara blir hamburgare, brunt amerikanskt mineralvatten (cola tror jag det heter) och annat typiskt amerikanskt studentfoder.

Vill du veta mer om university of minnesota, duluth?

pil http://www.d.umn.edu/

linje

Text: Henrik Sällberg

Foto: www.sxc.hu

piltillbaka

Redigera
Share Dela