Teknikaktiviteter för sportlovslediga ungdomar

David och Jens Lindh och Linda Mattsson

Under två sportlovsdagar ordnade sektionen för teknik aktiviteter för lediga unga. I både Ronneby och Karlskrona fanns det möjlighet att prova på olika teknikrelaterade aktiviteter.

Den gemensamma nämnaren för de olika aktiviteterna var i mångt och mycket tröghet och rörelse. Rotation av stavar, fallande brädor, cykelhjulsgyro och synvillor var några av de aktiviteter som Linda Mattsson lät de unga besökarna prova på.

– Nyfikenheten växer om de tycker det är roligt. Varför vill hjulet stå upp av sig själv? Jag förklarar i stora drag vad det går ut på, sedan får nyfikenheten väckas, säger Linda Mattsson, som är doktorand i matematik med inriktning mot didaktik vid Göteborgs universitet, men som nu även undervisar 20 procent vid BTH.

Besökarna i Karlskrona bestod av sju killar som först provade på experimenten och senare LANet i salen bredvid. Bland experimenten fanns också algebrakapplöpning, som ger spelarna kunskaper i matematik och algebra utan att de tänker på det.

– Man kan se det som ett redskap för lärare. Spelplanen i algebrakapplöpningen går att anpassa på en mängd olika sätt. Det är ett sätt att göra matten rolig och det är något som är roligt även för de äldre barnen, säger Linda Mattsson.

En synvilla

Text och bild: Sara Persson

Redigera
Share Dela