Oskyldig fönstertittare eller mer än lovligt galen?

Sara Persson

Där jag bor är det väldigt bra insyn in till huset mitt emot. När det är reklam på TV:n kan jag, istället för att omedvetet ställa in mig på att jag måste köpa en ny mobiltelefon, ägna uppmärksamheten utåt. Det är inte helt okej att göra så. Titta in i andra människors hem alltså. Men vad ska jag göra när det är det som händer så fort jag tittar ut.

Jag är mer eller mindre född nyfiken. Fönstertittandet driver min nyfikenhet till nya, oanade, höjder. Jag kan fundera hur mycket jag vill på varför mannen står i köket och studsar upp och ner samtidigt som kvinnan diskar. Jag kommer ändå aldrig att få veta.

På alla hjärtans dag fick jag vara med om något väldigt stort, eller det är i varje fall vad jag tror eftersom jag egentligen inte har den blekaste aning om vad som faktiskt hände. Nåväl. Jag sitter i soffan och tar på mig lager efter lager med kläder inför fotbollsträningen på en snötäckt plan. Eftersom det är reklam på TV:n tittar jag istället ut genom fönstret. I lägenheten mitt emot firas kärlekens dag. Han har precis fått sin present. Jag blev aldrig riktigt klok på vad det var, men något i en kartong och med vad som verkade vara en klurig bruksanvisning är jag helt säker på att det var. Han läste nämligen konstant mellan det att jag fick på mig understället fram tills det var dags för benskydd och strumpor.

Sedan är det dags för hennes present. Hon sätter sig ner vid köksbordet. Han står bredvid och pratar, jag får känslan av att han håller något slags tal. Han måste ha sagt något väldigt fint eftersom hon plötsligt flyger upp och slänger sig runt halsen på honom. Vad kan framkalla en sådan reaktion? I mitt huvud är frieri i det närmaste det enda alternativet. Men jag vet inte säkert och jag kommer aldrig få veta. Kreativa vänner tycker dock att jag skulle kunna ta mig in i deras hus och ta reda på vad de heter i efternamn för att sedan kunna hålla koll i tidningen. Men då skulle jag ju vara en galning på riktigt och inte bara en helt oskyldig fönstertittare…

Sara Persson

Redigera
Share Dela