Svenska för internationella studenter

Att vi har många internationella studenter på BTH är väl allom bekant vid det här laget. Däremot är det kanske inte så känt att en hel del av dessa, 250 - 300 varje år, lägger ner stor möda på att lära sig svenska på kvällstid. Det handlar naturligtvis inte om att bli en fullfjädrad konversatör utan att lära sig behärska de mest grundläggande fraserna och orden, till exempel att hälsa och presentera sig själv, fråga efter tåg/buss-tider, beställa på kafé eller restaurang samt den vanligaste studentvokabulären.

Uttal är en av de viktigaste sakerna i nybörjarkursen; de svenska vokalerna kan vara riktiga tungvrickare för studenter som inte ha dessa ljud i sitt eget språk. Mycket hjälp på traven får man förstås om man kan engelska - och det kan ju alla våra internationella studenter.

BTH erbjuder fyra kurser från nybörjar- till medelnivå. Nybörjarkurserna är de vanligaste och ges under tio veckor varje läsperiod med två lektioner/vecka. Flest studenter deltar under de tidiga höstmånaderna sep-okt men många även i mars, då många internationella studenter anländer till TEK.

Ett problem som är förknippat med svenskstudierna är att studenterna får ytterst få tillfällen att praktisera sin svenska (vi svenskar är ju så förtjusta i att prata engelska) Som BTH-anställd, eller student, kan man gärna tänka på att hjälpa de studenter som verkligen vill öva på att tala svenska: Hälsa gärna på svenska och fråga hur det är eller om du kan hjälpa till. Samtalet brukar sedan automatiskt glida över på engelska men då har bägge parter i alla fall gjort ett försök.

De allra enklaste små fraser för vardagligt tilltal kan vara en stor framgång för en nybörjare. Var inte rädd för att korrigera uttal eller ordval; det brukar tas emot med största tacksamhet!

Text: Ann-katrin Strand

Redigera
Share Dela