Intranytt

Internationellt forskningscentrum i matematik invigt

Den 16 mars invigdes det internationella forskningscentrat alga, advances in lie group analysis. centrat finns på blekinge tekniska högskola och leds av professor nail ibragimov.

pil Se bilder från invigningen

pil Lyssna på Lars Haikolas invigande ord

pil Lyssna på ett stycke ur Neckstens Concertino, framfört av BTH-kvartetten

ALGA är ett nybildat internationellt forskningscentrum som arbetar med modern gruppanalys. Under slutet av 1800-talet lade den norske matematikern Sophus Lie fram en ny metod för lösning av differentialekvationer. Professor Nail Ibragimov och professor Lev V. Ovsyannikov, som var en av föreläsarna under invigningen, är några av de forskare som återupptagit arbetet med att utveckla Lies teorier.

– Jag är övertygad om att ALGA kommer att bli internationellt framgångsrikt och erkänt, sade Ovsyannikov under invigningsceremonin.

Professor Nail Ibragimov anses vara en av världens främsta experter inom området symmetrianalys av differentialekvationer.

– Det vi kommer att koncentrera oss på är att öka intresset för matematik bland studenterna. Matematik ska inte vara roligt, det är hårt arbete, men det är intressant därför att det är användbart i forskningen, sa Ibragimov.

Att öka intresset för matematik är också något man har lyckats med genom modern gruppanalys. Antalet studenter på Ibragimovs kurser ökar hela tiden.

– Ännu viktigare är att studenterna inte hoppar av kursen för att det är svårt, de klarar av kursen därför att de tycker det är intressant.

Ibragimov arbetar bland annat med att lösa problemen av tumörtillväxt. Nyligen började han samarbeta med Karolinska Institutet. Han forskar också i symmetrier av elektromagnetiska vågor. 2004 löste han Laplace Problem, ett problem som gäckat matematiker i hela världen sedan 1770.

linje

Text: Jenny Gustavsson

pil tillbaka

Redigera
Share Dela