Tema internationalisering

En eftertraktad service

Under halva augusti och början av september har drygt 150 internationella studenter och 60 utbytesstudenter anlänt till blekinge tekniska högskola. för att hantera den stora tillströmningen bemannade international office den annars oanvända receptionen i länken på campus gräsvik med studenter.

Receptionens personal visar en student vägen.

De har haft till uppgift att välkomna de internationella studenterna och hjälpa dem med allt från kartor till möblerade bostäder. För några dagar sedan stängdes receptionen fastän det fortfarande finns ett stort behov av hjälp bland studenterna.

– Fortfarande anländer det en till fem nya studenter varje dag, berättar Jessica Eriksson, när jag träffar henne veckan innan receptionen stänger. Jessica är före detta vice ordförande på studentkåren och en av de studenter som jobbat i receptionen. I början kom det 20 till 30 studenter varje dag och då var det riktigt körigt.

Jessica konstaterar att det finns ett stort behov av att ha en permanent reception i länken. Jessica berättar att många av de internationella studenterna har väldigt höga förväntningar på hur mycket hjälp de kan få från skolan.

– De kan inte göra mycket själva, utan vill ha hjälp med allt, de behöver någon att hålla i handen, skojar hon.

Samtidigt som de skulle ta hand om de anländande internationella studenterna hade de dubbelt så många svenska studenter som också hade frågor och behövde hjälp. De blev tvungna att prioritera, det var för de internationella studenterna receptionen i första hand hade öppet.

– Det innebar att vi ibland fick säga nej till de svenska studenterna, vilket har skapat en hel del irritation hos dem.

De vanligaste frågorna till folket i receptionen är var studentkår, datorenhet och olika lärare finns. De har också fått frågor från företag och liknande som ska lämna paket med mera. De knepigaste frågorna att behandla har varit bostadsfrågorna menar Jessica.

– Vi hade till exempel en kille som vägrade bo i en lägenhet som kostade mer än femhundra kronor i månaden. Han tyckte att vi skulle ha förståelse för att han kom från ett fattigt land och fixa det åt honom. Sådana krav är svåra att hantera.

I sommar har det varit mycket skriverier i tidningarna om problemen med att fixa möblerade lägenheter till alla internationella studenter. Jessica berättar att alla studenter som har kommit hit har fått bostad. Tyvärr hade inte alla som betalar för möblerade lägenheter hunnit få det när artikeln gjordes.

– Några sover på golvet på en madrass som vi har hjälpt dem att fixa, berättar Jessica. Det har varit jättestruligt.

De senaste dagarna har de sista lägenheterna blivit färdigmöblerade. På receptionsdisken finns en lista upptejpad där de som vill byta lägenhet till en med möbler i kan skriva upp sig.

Text: Jenny Gustavsson

Bild: Margareta Ahlström

tillbaks till löpsedeln

Redigera
Share Dela