Tema internationalisering

"som att komma till paradiset"

Jonathan LavigneSå tyckte Jonathan Lavigne från Frankrike att det kändes när han steg in i BTH:s lokaler för första gången. Han kom från Universite de Nice Sophia Antipolis, där han hade studerat programvaruteknik och management i tre år.

Jonathan uppskattade de fräscha och ljusa lokalerna och tillgången till nya datorer.

– Datorerna höll en väldigt hög standard emot vad jag var van vid och det var jättekul, säger Jonathan.

Jonathan hade genom sitt universitet hört talas om Blekinge Tekniska Högskola och det utbyte genom Socrates/Erasmus som fanns mellan de båda skolorna. Han gjorde sin avslutande praktik på dåvarande Symbian och ville gärna stanna i Sverige och studera, vilket han gjorde en termin på BTH.

Han läste bland annat kurser som Riskanalys och säkerhet, Webbteknologier och Knowledge Management. Jonathan konstaterar att det är en stor skillnad på upplägget av undervisningen mellan det han var van vid från Frankrike och hur det är på BTH. På Universite de Nice Sophia Antipolis gavs mer traditionella föreläsningar där läraren höll sin föreläsning. Därefter läste studenterna hemma för att avsluta kursen med en skriftlig tenta.

– Det var mycket mer diskussioner på föreläsningarna på de kurser jag läste på BTH, berättar han.

Efter avslutade studier kontaktade Jonathan UIQ Technology (före detta Symbian) och fick anställning där. På frågan om varför han valde att stanna kvar i Sverige så svarar Jonathan:

– Det var en kombination av att jag trivdes bra här och att jag erbjöds ett intressant jobb på UIQ Technology. Jag jobbar som Technical consultant. Vi jobbar med kunderna och hjälper dem att integrera vårt användargränssnitt i deras produkter (mobiltelefoner). Vi ger dem teknisk support och fungerar som en länk mellan kunden och projekt inom företaget.

Då Jonathan kom till Sverige kunde han ingen svenska men idag pratar han det mycket bra, trots att han inte pratar svenska på arbetet. På UIQ Technology har man engelska som första språk. Han berättar att han lärde känna några kompisar som i sin tur umgicks med några som bara kunde svenska.

- Jag var så illa tvungen att lära mig svenska om jag skulle kunna prata med dem, och det ville jag ju!

Fyra år senare funderar Jonathan på att ta tjänstledigt från UIQ Technology för att läsa in en Master of Management vid School of Berlin. Det är dags för ännu en utmaning och ett nytt språk för denne internationelle fransman.

Text: Åsa Robertsson

Bild: Jonathan Lavigne

tillbaks till löpsedeln

Redigera
Share Dela