Pampig, vacker och högtidlig högtid

Hattar och ringar på rad

Det ligger en speciell stämning i luften när det är dags för akademisk högtid. de sista förberedelserna görs samtidigt som talarer och hattar provas av blivande doktorer. när klockan slår halv tre minglar gästerna för fullt i af chapmangymnasiets foajé.

En brasskvintett ur Marinens Musikkår spelar Smile av Charlie Chaplin och gästerna tar plats i aulan. Det är pampigt och vackert i det som måste vara en av Karlskronas vackraste salar.

Akbar Seddigh, ordförande i högskolestyrelsen, står för välkomsthälsningen. I sitt tal säger han bland annat att han ser väldigt positivt på BTH:s framtid och att det nu gäller att kämpa vidare med det nya laget.

Universitetskansler Anders Flodström håller sedan ett lättsamt högtidstal där han vid ett flertal tillfällen lyckas locka de ungefär 300 i publiken till små fniss. Efter att han konstaterat att arbetet som rektor är det chefsuppdrag som ändrats mest de senaste 30 åren riktar han slutet av talet till Ursula Hass.
- Charm och vilja är en oslagbar kombination och du besitter båda, sa Flodström.

Efter att Anders Flodström talat var det dags för rektorsinstallation. Rektorn vid Linköpings universitet Mille Millnert var den som lade rektorskedjan kring Ursula Hass hals.
- Jag kan bara gratulera BTH till att ha fått en rektor som kommer att leda organisationen med klokskap, entusiasm och en smittande glädje, sa Millnert.

Ursula Hass tog därefter över och installerade fyra professorer. Håkan Grahn, Wlodek Kulesza, Andreas Kunz och Elisabeth Rakus-Andersson blev alla installerade.

Den akademiska högtiden fortsatte med promovering av doktorer, omnämnande samt promovering av hedersdoktor Göran Carstedt. Man delade även ut tre priser och vice ordförande i Blekinge Studentkår Richard Lind, hedersdoktor Göran Carstedt och rektor Ursula Hass höll tal.

Högtiden avslutades på bästa möjliga sätt genom att "Om sommaren du sköna" spelades av kvintetten från Marinens Musikkår. Senare på kvällen stod en trerätters middag uppdukad på Marinmuseum där Torsås Storband stod för musiken till dansen.

Fler bilder från den akademiska högtiden

Text: Sara Persson

Bild: Ola Åkerborn och Sara Persson

Redigera
Share Dela