Migrationsministern vill ändra på reglerna

Migrationsminister Tobias Billström

Blekinge tekniska högskola är en av landets mest populära högskolor bland utländska studenter. efter att ha avslutat utbildningen måste dock dessa studenter återvända till hemlandet, samtidigt har it-företag i sverige ett stort rekryteringsbehov. denna obalans vill migrationsminister tobias billström råda bot på genom att ändra i regelverket.

Tisdagen den 24 april besökte migrationsminister Tobias Billström Blekinge Tekniska Högskola. Hans första besök på högskolan innehöll en diskussion tillsammans med kommunledningen och högskoleledningen om gäststudenter och deras villkor.

– Det krävs ett bra företagsklimat och regelverk som fungerar. Jag anser att vi har problem med regelverket. Framförallt är det återvändarregeln som är ett problem, säger Tobias Billström.

Återvändarregeln innebär att studenter som studerat i Sverige måste åka hem till hemlandet efter avslutade studier och därifrån ansöka om visum. Tobias Billström ser flera risker med detta.

– Det finns en risk att de inte återvänder, att de får jobberbjudande i hemlandet som är svåra att stå emot. Vi förlorar även pengar på detta eftersom vi inte får något tillbaka.

Problemen med återvändarregeln har lett regeringen till att regelverket måste ändras. Man kommer därför att lägga ett förslag i en remiss att återvändarregeln helt slopas.

– För den som läst minst 20 poäng ska det bli möjligt att söka arbetstillstånd härifrån, säger Tobias Billström.

Under sitt besök på högskolan fick Billström bland annat tillfälle att prata med studenter som själva kunde berätta hur gärna de stannat i Sverige och arbetat, om de bara fått möjligheten.

– Det här är ett generellt problem, men det märks extra tydligt på en högskola som BTH där det finns många internationella studenter och där man bedriver utbildning inom en sektor där det råder arbetskraftsbrist, säger Billström.

Text och bild Sara Persson

Redigera
Share Dela