”med en gemensam vision kan vi ta stora kliv"

Hon är bth:s nästa rektor. ursula hass sluter cirkeln när hon nu återvänder till blekinge, länet där hon växte upp.

– tillsammans kan vi göra stora kliv om vi har en gemensam vision. vill man så kan man, säger ursula hass.

Ursula Hass växte upp i Olofström. Det var där hon gick i skola och där hon fyllde sin fritid med ridning, musik och gymnastik. Trots att det nu är snart 28 år sedan hon lämnade Olofström känner hon fortfarande en stark koppling till Blekinge. I juni flyttar hon ner tillsammans med maken, yngsta dottern och valpen Malika.

– Jag tror att man alltid har en förkärlek för platsen där man har sina rötter. Det känns väldigt bra att flytta tillbaka. Jag har lite förförståelse, men ändå så mycket distans att jag kan se det lite utifrån och att kunna titta med fräscha ögon tror jag är nyttigt, säger Ursula Hass.

Ursula Hass kommer närmast från Linköpings universitet där hon varit vicerektor med ansvar för samverkansuppgiften. I juli tillträder hon som rektor för Blekinge Tekniska Högskola.

– Det känns jättebra att komma till BTH. Jag börjar bli rätt otålig att få sätta igång nu. Jag tror att vi tillsammans kan göra väldigt mycket bra, det finns stor potential. Med de erfarenheter jag har tror jag att jag kan tillföra och bidra med något positivt.

Ursula Hass läste teknisk linje på gymnasiet, under flera somrar gjorde hon en lärorik och värdefull teknisk praktik på Volvo Personvagnar i Olofström. Efter gymnasiet åkte hon till USA och Canada för att under ett år jobba som aupair hos en svensk familj. Därifrån sökte hon in till Linköpings universitet där hon läste Y-linjen, som är ett av civilingenjörsprogrammen, med inriktning mot teknisk fysik och elektroteknik. Utbildningen är på fyra och ett halvt år, men efter två år tog Ursula Hass ett års paus i studierna för att istället jobba på studentkåren där hon bland annat hade hand om kårtidningen och arbetsmarknadsdagarna.

– Under det där året förändrades produktionen av kårtidningen när vi gick från skrivmaskin till Mac. Det var en riktig wow-känsla när det första numret som vi inte klippt och klistrat ihop kom ut, säger Ursula Hass.

Efter ett års paus fortsatte hon sin utbildning och när det var dags för examensarbete styrdes kosan mot Botswana. Där tittade hon på olika sätt att avsalta grundvatten.

– Vi tittade på olika tekniker, det handlar ju mycket om att matcha kompetens och förutsättningar för att hitta bra lösningar. Jag var där i två månader och det var värdefullt på många sätt.

När Ursula Hass ska beskriva sig själv med tre ord kommer det första direkt.

– Kreativ, det är givet för mig, säger hon och får sedan fundera lite för att komma på de två resterande orden.

– Jag skulle nog säga engagemang och lagspelare. Jag gillar verkligen att jobba med folk och jag tror jag är bra på det.

Ursula Hass har en del mål och planer inför sitt nya arbete på BTH. Först och främst handlar det om att lära känna organisationen och människorna i den ordentligt. Hon säger att även om hon har en bild utifrån vad som skrivits så måste man komma på plats för att se och diskutera själv.

– Men jag har ingen färdig plan än, den ska vi forma tillsammans. Visst ser jag vissa saker men man måste ha mycket mer på fötterna för att veta vad som ska göras. BTH:s styrkor finns i samarbetena, de internationella studenterna, gott renommé och varumärke, bra näringsliv och offentlig verksamhet som vill mycket. Jag vill att vi ska bli en lagspelare regionalt.

Det fanns aldrig något annat alternativ än att flytta till Blekinge när hon erbjöds tjänsten som rektor här. Det är en viktig del för Ursula Hass att vara på plats, andas och leva där hon har sina medarbetare.

– Akademier är en speciell typ av organisation. Man ska vara visionär, men också ha folk med sig. Det ska också vara roligt, det går att ha roligt och vara seriös samtidigt. Jag vill att vi ska hjälpas åt att slå hål på vissa akademiska myter. Vill man så kan man och tillsammans kan vi göra stora kliv om vi har en gemensam vision, säger Ursula Hass.

Text och bild: Sara Persson

Redigera
Share Dela