En bokslukare är ny sektionschef på tks

Katarina Olsson

Efter nio år på högskolan i kristianstad kommer katarina olsson nu till blekinge tekniska högskola. hon är ny sektionschef för sektionen för teknokultur, humaniora och samhällsbyggnad.

Katarina Olsson är född och uppväxt i Karlskrona och har under de perioder som hon inte bott här ändå haft koll på vad som händer på BTH. När tjänsten som sektionschef för sektionen för Teknokultur, Humaniora och Samhällsbyggnad utannonserades tvekade hon inte att skicka in en ansökan. I början på juli tillträdde hon på sitt nya jobb.

– Jag tyckte det verkade vara en spännande mångvetenskaplig sektion. Jag gillar även BTH:s inriktning mot hållbar utveckling, säger Katarina Olsson.

De första dagarna ägnades åt att bekanta sig med arbetsplatsen och de kollegor som ännu inte hunnit gå på semester.

– Miljön, både i Karlskrona och i Karlshamn, är ju fantastisk. Havsnära, med fina lokaler, intressanta utbildningar och mycket kompetenta medarbetare. Det verkar vara en positiv och trevlig arbetsplats. Men det känns ju lite udda att börja mitt i sommaren, jag ser fram emot augusti när det är fullt bemannat här igen.

Katarina Olsson arbetade senast som chef för lärarutbildningen vid Högskolan i Kristianstad, men hon har även varit verksam som prefekt för institutionen för humaniora och samhällsvetenskap där. På 1980-talet disputerade hon i naturgeografi, inom fjärranalys, ökenspridning och markförstöring i Sudan.

I höst blir det mycket möten för Katarina Olsson med medarbetarna på sektionen för att hon ska kunna lyssna in och bilda sig en uppfattning om organisationen.

– Jag vill träffa alla. Det är oerhört viktigt att prata med medarbetarna. Det är först då som man kommer verksamheten nära och får en karta att orientera sig efter. Högskolan är väldigt komplex.

Katarina Olsson har dock redan hunnit fundera lite över sin nya arbetsplats.

– Fysisk planering är en unik utbildning som det ska bli väldigt intressant att jobba vidare med. Spelutveckling är en efterfrågad kompetens. Och när det gäller svenska och engelska så hoppas jag bland annat att vi ska kunna vidga samarbetet med kommunen, att det finns tid och utrymme för att arbeta med kompetensutveckling av skolornas lärare.

Hon beskriver sig själv som en person som är snabb i tanken, har lätt för att ta beslut och är en problemlösare.

– Jag är rätt rak. Vissa tycker det är bra, men andra tycker nog det är en rätt jobbig egenskap, säger Katarina Olsson, som samtidigt hoppas att hon ska bli bemött på samma sätt.

– Det är spännande att sätta sig in i ett nytt jobb. Det är ett som ett oskrivet blad i ens liv som fylls på efter hand.

Faktaruta

Ålder: 53 år

Civilstånd: Särbo

Familj: En dotter

Intressen: Läsning, styrketräning, joggning, segling och konst.

Senast lästa bok: Presidentens val. – Jag är en bokslukare och har varit det sedan jag lärde mig läsa. Jag skriver även själv, läroböcker i geografi för mellanstadiet.

Redigera
Share Dela