Vilken framtid vill vi skapa?

Hedersdoktor Göran Carstedt

Vid den akademiska högtiden promoverades Göran Carstedt till hedersdoktor vid BTH.
- Det är roligt att få vara med i ett sådant här sammanhang. bth är en högskola som är på väg att växa upp och som har tagit ett antal spännande steg redan, säger Carstedt.

Göran Carstedt är ekonomie doktor från Umeå universitet. Han har bland annat varit VD för Volvo i Frankrike, Ikea i Nordamerika och Europa samt ledamot i Volvos och Ikeas koncernledningar. Göran Carstedt, som bor i Göteborg, är styrelseordförande för flera svenska bolag. Han var initiativtagare till och är drivande i den internationella organisationen Society of Organizational Learning. Göran Carstedt är också ordförande för The Natural Step International, som BTH samverkar intensivt med sedan många år.

Göran Carstedt är även involverad i magisterprogrammet Strategiskt ledarskap för hållbarhet.
- Jag är med och diskuterar utvecklingen och upplägget av programmet. Jag vill gärna hjälpa till och låta studenterna komma ut på spännande projekt i världen, säger Göran Carstedt.

Han håller hållbarhetsfrågan varmt om hjärtat och pratar gärna, och engagerat, om varför den är så viktig.
- Det ligger ju i ordets natur. Det icke hållbara håller inte. Vi kan inte fortsätta att förbruka. Förut har vi inte tänkt tanken på att förbruka mindre, men nu måste vi börja göra det.

Göran Carstedt menar att vissa fortfarande lever i förnekelse när det gäller hållbarhetsfrågorna. I sitt tal efter promoveringen poängterade han att det börjar bli bråttom. Temperaturen stiger och isarna smälter.
- Vi måste tänka om och skapa en mer önskvärd framtid. Delarna finns där, vi måste bara sammanföra dem, säger Carstedt.

I sitt tal tog Carstedt även upp att han tycker det behövs mer skaparkraft. Han menar att man måste lämna tankemodellen att någon annan styr.
- Vi har tillsammans möjlighet att skapa vår framtid. Men vilken framtid vill vi vara med och skapa?

Göran Carstedt ägnar numera sin mesta tid åt att som fristående coach ge råd till företag, kommuner och regeringar runt om i världen. Nyligen utsågs han att leda ett projekt inom det så kallade Clintoninitiativet mot global uppvärmning, i vilket de 40 största städerna i världen sammanförts av USA:s förre president Bill Clinton med syftet att minska utsläppen av växthusgaser.

I sitt arbete för ett hållbart samhälle sammanför Göran Carstedt stringent logik och naturvetenskap med en enastående förståelse och känsla för människors inre behov och motivation. Han har blivit en världsledande expert på ledarskap och organisationers lärande och förändring med sin grundsyn att ett meningsfullt syfte är oöverträffat som drivkraft för kreativitet, arbetsglädje och samverkan.
- När det gäller hållbarhet så får det inte vara någon tvekan att vi ska jobba med de här frågorna. Det är svårt men vi måste ändå göra det. Det är stimulerande, meningsfullt och helt avgörande, säger Göran Carstedt.

Text: Sara Persson

Bild: Ola Åkerborn

Redigera
Share Dela