Nya medarbetare vid sektionen för hälsa

Ann-Christin KarlssonANN-CHRISTIN KARLSSON

Ann-Christin Karlsson är presumtiv doktorand och är för närvarande anställd som projektassistent vid Sektionen för Hälsa. Hennes forskning tillhör ämnet vårdvetenskap och handlar om att komma till tals i en främmande och teknisk miljö.

Ann-Christin Karlsson avslutade sjuksköterskeutbildningen i Karlskrona 1982. Hon kom tillbaka för att avlägga magisterexamen i vårdvetenskap 2005 och är nu åter på BTH, nu som presumtiv doktorand. Hon är sedan mars i år inskriven vid universitetet i Växjö på Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete.

Hon bor tillsammans med sin familj på lantgård på Gotland och pendlar mellan BTH och Växjö. Sedan 1985 har hon arbetet med dialyssjukvård på Visby lasarett, med specialisering på peritonealdialys, och har haft förmånen att föreläsa både nationellt och internationellt i ämnet.

– Att vara doktorand är en möjlighet att vidareutvecklas både i professionen och som individ. Har man arbetat kliniskt i 25 år så kan forskning vara ett utvecklande sätt att gå vidare. Sedan är det viktigt att bygga broar mellan det kliniska och det akademiska, säger Ann-Christin Karlsson.

Text: Ann-Christin Karlsson

Bild: Sara Persson

Amanda Israelsson AMANDA ISRAELSSON

Amanda Israelsson kom till Sektionen för Hälsa vid årsskiftet och är för närvarande projektanställd, men hon hoppas bli antagen doktorand mot slutet av 2007.

Just nu arbetar hon med att färdigställa magisteruppsats och projektplan för sin kommande forskning som tillhör ämnet vårdvetenskap. Uppsatsen och även forskningen kommer att beröra patienters sömn på sjukhus och vad som kan göras för att förbättra den.

Amanda Israelsson började forska för att hon kände att det var dags för något nytt.

– Jag hade arbetat på kirurgen i Kalmar i flera år, läst vidareutbildning och kände att jag stod och stampade och ville ha ut mer av mitt jobb. Att börja forska kändes absolut som en utmaning, så det var klart att jag var tvungen att ta den.

Att det blev just Karlskrona var mest en slump. Hon fick tips om att högskolan sökte doktorander och så var det lagom pendelavstånd från hemmet på Öland.

– Det känns som en liten trevlig och gemytlig högskola, mysiga lokaler och bra arbetskamrater, säger Amanda Israelsson.

Text: Amanda Israelsson

Bild: Sara Persson

Redigera
Share Dela