Konsten att banta bort 2800 flodhästar frestad av 500 semlekalorier

Sara Persson

När december blev januari och 2006 blev 2007 stod jag med blicken fäst mot skyn och försökte se alla fyrverkerier på samma gång. Det känns nästan som en evighet sedan nu. Något nyårslöfte blev det inte, i år heller. Jag är inget vidare bra på det där med nyårslöften. Jag misstänker att det beror på en kombination av bitvis dålig självdisciplin och konstant dåligt minne. Om jag till exempel lovar att sluta äta godis så dröjer det inte länge förrän jag trillat dit med en chokladkaka i handen eftersom jag helt enkelt totalt glömt bort det där nyårslöftet. Och att lova saker man inte kan hålla är ju ingen höjdare, dessutom är godis alldeles för gott för att lovas bort.

Ett av de vanligaste nyårslöftena måste vara ett sundare och bättre liv. Man ska äta bättre, träna mer och lite allmänt vara en bättre människa. Den medhavda lunchen ska vara nyttig och kakorna ska lämnas åt sitt öde i skåpet. Tidningarna trycker spalt efter spalt med tips på hur man kan gå ner fem kilo på en månad, hur man ska bryta sina viktvanor och att snigelgift kan bota godissuget. I början av året gick det även att läsa om Sveriges tjockchock. Tydligen åt vi så mycket under ledigheten att vi gick upp 2800 flodhästar. Det bör ta ett bra tag att banta bort 2800 flodhästar.

Nu har vi kommit in i årets andra månad, som i år har 28 dagar. I februari kryper hjärtformade prylar fram ur affärernas innersta vrår. Pjäxor och skidor dras på under sportlovet. Vetebullar bakas och fylls med semlebulleinnehåll. Och det är väl ungefär här det där nyårslöftet om att gå ner i vikt brukar spåra ur. Under en hel månad har sallad efter sallad fyllt magsäcken, men plötsligt finns nu en lockande, delikat bulle med grädde, hatt och mandelmassa vart man än vänder blicken. En liten ynka bulle kan väl inte skada? Men med tanke på att varje liten ynka bulle innehåller 500 kalorier är risken stor att det där nyårslöftet bryts innan snön ens smält bort.

Bättre då att inte ge något löfte. Eller för all del istället för att frossa i semlor ägna sig åt fastan som inleds på askonsdagen. För min del är valet enkelt, jag har ju trots allt inget löfte att bryta.

Sara Persson

Redigera
Share Dela