Drömmar, mål och ett helt nytt år

Sara PerssonEtt år går fort. Nu står vi inför att se tillbaka på 2006 och se framåt mot 2007. Det är svårt att sammanfatta och det kan vara lika svårt att drömma om framtiden.

Oj, hur skriver man en krönika som ska sammanfatta ett helt år? Börjar man med snöbollskriget tidigt på nyårsdagen eller ska man hoppa direkt till våndan över snökaos i mars? Kanske vore det egentligen mer behagligt att helt förtränga snö och gå direkt till vårens blommande krokusar och sommarens värmerekord. Alternativet är att, istället för att försöka sammanfatta och utvärdera, se framåt och drömma.

Jag tror på drömmar. Jag tror det är nödvändigt att man har drömmar och mål. Jag tror det är bättre att ha blicken riktad framåt istället för att snubbla när man försöker titta bakåt samtidigt som man rör sig framåt. Personligen har jag det senaste året bitvis varit inne i en period där drömmarna och målen liksom tagit slut. Visserligen är det bra att man ibland lyckas uppfylla sina drömmar och mål. Men det är också lite jobbigt. Det innebär ju att man måste komma på nya drömmar och mål. Och det görs inte i en handvändning, har jag förstått. Nu är dock förrådet påfyllt igen och jag kan se framåt och, nästan med ett barns förtjusning, se fram emot ett helt nytt år.

För BTH har 2006 bland annat inneburit en ny vår, en ny fas i Akademi sydost, en ny byggnad i Karlshamn, en ny utbildningskatalog och ett helt gäng nya studenter. Men vi har även hunnit med en Netlearningkonferens, en akademisk högtid och en dag för våra alumner. Arbetet med Bolognaprocessen har satt igång på allvar, avtal har slutits med indiska universitet och lokaliseringsfrågan har fått ett svar. Det har varit ett produktivt år.

Ett helt nytt år väntar runt knuten. Först ska vi dock äta julmat tills vi nästan spricker, småslumra till Kalle Anka och säga tack snälla tomten. Sedan ska vi ropa gott nytt år, vifta med tomtebloss och skåla i bubbel. Ett nytt år kan kännas lite skrämmande och oändligt på något vis. Eller så kan det kännas som att man får en helt ny almanacka. En helt tom almanacka, med massor av tid till att förverkliga alla drömmar och uppfylla alla mål.

Nu önskar jag er en riktigt god jul med massor av knäck, pepparkakor och kramar från tomten. Jag önskar er också ett fantastiskt gott nytt år!

Sara Persson

Tillbaka till förstasidan

Redigera
Share Dela