Ängel112 BTH-FADDRAR ÅT JOSEPHS BARN

Den 12 mars dog en av våra studenter Joseph Adeniyi på akutmottagningen här i Karlskrona. Joseph arbetade som mattelärare på SOS barnbyar i Gambia. Han kom till oss på BTH i början av året för att få en spetskompetens i matematik och på så sätt bättre trygga framtiden för sig själv, hustru och barn.

Josephs död har lett till en internutredning på akuten samt nu även en Lex Maria anmälan. Hans hustru Yetunde Adeniyi står nu ensam utan försörjning med fyra mindre åriga barn i ett land utan de sociala förmåner vi är förunnat med i Sverige. Ansökan till patientskadeförsäkringen har lämnats in men det tar 8 -12 månader innan detta är avgjort. Fram till dess har familjen ingen försörjning.

Fantastiskt nog blev vi 112 anställda som vill ställa upp som faddrar åt Joseph Adeniyis barn under ett år. Emmanuel (5 ½år), tvillingarna Eunice och Ester (4år) samt Elizabet (7 månader) har nu många BTH faddrar som ser till att de får ett tryggt liv det kommande året.

För oss som varit så involverad i dödsfallet, begravningen och kontakten med Josephs familj och vänner har de värmande kommentarerna i mailen från många av BTH-faddrarna varit en lisa för själen. Det är härligt att det finns så många engagerade medarbetare på BTH.

Vi har även en hälsning från Yetunde Adeniyi som uttrycker att hon är mycket tacksam men också tagen av att vi är så många på BTH som vill hjälpa henne och barnen. Familjen har nu återvänt till Lagos, Nigeria.

Vi vill även passa på att nämna några extraordinära insatser som gjorts i samband med detta tragiska dödsfall.

Inger Pettersson som driver företaget Språktjänster och kulturproduktioner har förutom att vara fadder åt barnen översatt obduktionsrapporten samt en stor internutredning angående händelseförloppet på akuten till engelska utan att ta ut någon ersättning för sitt arbete.

Pastor Taiwoo som har varit ett enastående stöd för oss i kontakten med Josephs familj samt en ovärderlig kontakt med våra Nigerianska studenter. Han leder The Redeemed Christian Church of God i Karlskrona men är även en masterstudent på BTH.

Göran Eckerdal vår studentpräst som gör det omöjliga möjligt!

Helen Björnbäck på personalavdelningen som tar på sig extrajobbet med att administrera våra löneavdrag.

Blekinge Studentkår som skänkte 2000 kr till familjen

Odd Fellowlogen nr 119 Haqvin Spegel i Ronneby som skänkte 2000 kr till familjen

Text:

May Gulis, Ulla Johansson, Eva Philblad

Redigera
Share Dela