Konferens om interaktionsdesign lockade 100 deltagare till ronneby

SIDeR 07

Den 8-9 mars hölls sider07 konferensen på bth i ronneby. sider står för student interaction design research, det vill säga studentforskning inom interaktionsdesign.

Konferensen anordnas av studenter och lärare/forskare inom området interaktionsdesign vid Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Kalmar och Växjö Universitet, alltså som ett led i det ökande samarbetet mellan lärosätena som ingår i satsningen Akademi Sydost. Drygt 90 personer deltog i konferensen, som lockade magisterstudenter och doktorander från hela Sverige, Danmark samt även några från Nederländerna, Tyskland och Norge.

Att nätverka är en viktig del av att utveckla och underhålla forskningsverksamhet på internationell nivå. Och nätverkande är minst lika viktigt för professionella interaktionsdesigners som för forskare inom det mångfacetterade området interaktionsdesign.

– Nätverkande pågår hela tiden, i det vardagliga arbetet – varje gång man frågar en kollega om råd eller delar med sig av sin egen erfarenhet till någon annan – men det pågår också, inte minst, vid konferenser, säger Sara Eriksén, en av arrangörerna.

Hon var också den som inledde konferensen, trött och stressad, men ändå glad över att se så många deltagare på plats. Efter Sara Erikséns inledning tog före detta BTH-studenten Fredrik Sjölin från UIQ över. När det var dags för frågestund märktes det att det var en engagerad och mycket kunnig publik som ställde en rad knepiga frågor om mobiltelefonin och dess framtid.

SIDeR konferensen hölls första gången 2005, vid Syddanska Universitetet i Sönderborg, Danmark. Målsättningen var att skapa ett forum för interaktionsdesign studenter, där dessa kunde träffas och diskutera idéer, ansatser och pågående studentprojekt.

Mycket av det praktiska arbetet med att planera för och genomföra SIDeR07 konferensen har skett i form av ett konkret projektarbete inom ramen för en kurs i Participatory Design, det vill säga delaktighet i design, av studenter på andra året på Interaktion och Design programmet vid BTH i Ronneby. De har fått hjälp av magisterstudenter inom Ubiquitous Computing programmet vid BTH, och under själva konferensen hjälper också studentvolontärer från interaktionsdesignutbildningar i Kalmar och Växjö till med att se till att allting fungerar som det ska. Utan alla dessa frivilliga krafter skulle konferensen inte ha kunnat genomföras.

– Men detta gäller i ännu högre grad för alla de spännande konferensbidrag i form av korta vetenskapliga artiklar och ”posters” som magisterstudenter från olika håll har skickat in till konferensen och som har gått igenom en tuff bedömningsprocess innan ett antal blivit antagna och nu skall presenteras av författarna under konferensens studentsessioner, säger Sara Eriksén.

Utan alla dessa kreativa idéer, ambitioner och flitigt skrivande från de deltagande studenternas sida hade det inte kunnat bli någon konferens. Därför kändes det som om det blev helt rätt – även om det inte stämde med den ursprungliga beställningen till leverantören – när organisationskommittén packade upp konferensväskorna och upptäckte att leverantören hade tryckt upp ”CREW” – det vill säga lagmedlem – på samtliga väskor, förutom själva SIDeR07 logotypen.

Text: Sara Eriksén

Text och bild: Sara Persson

Redigera
Share Dela