Intranytt

Tema: skolstart

Det var inte så lätt att börja skolan

Kommer du ihåg hur det var att börja i skolan? om du drömmer dig tillbaka, kan du då känna den där pirrande känslan av förväntan som infann sig inför varje skolstart efter ett långt sommarlov?

En skulptur av en fågel med vingar som boksidor.

Varje skolstart innebar annorlunda förväntningar, nya krav och nya prylar. Jag kommer ihåg våndan av att välja bänkpapper i låg- och mellanstadiet. Helst skulle det matcha bokomslagspappret, som måste vara snyggt och helst inte i genomskinlig ful plast. Jag kommer också ihåg Kamratpostens elevkalender där dagboksanteckningar varvades med klotter och noteringar om läxläsning. Behovet av att ruta in vardagen, sätta hållpunkter på allt som skulle göras skapades tidigt. På högskolan var filofaxen en nödvändighet för att över huvud taget överleva.

Men mest av allt minns jag hur jobbigt det var att börja på högskolan. Plötsligt kändes allt så allvarligt och livsavgörande. Välj utbildning. Välj stad. Välj boende. Välj framtid. Välj rätt med en gång. Jag känner igen mig i många som jag har pratat med, och mitt råd blir alltid: passar det inte dig, så packa dina väskor och stick. För på högskolan har du lyxen att välja. Skulle du komma på att du valt fel utbildning så kan du hoppa av och välja något annat istället. Det är många ungdomar som inte har förstått det. Som kommer till terminsstarten, livrädda för att de har valt fel eller för att de inte ska trivas. Det tycker jag är synd.

Att bli vuxen. Att bli nollad. Kommer du ihåg hur det var? Tänk efter, för nu har vi flera hundra förvirrade själar som precis har ställts inför allt det där och samtidigt kastas in i studierna som inte alls fungerar på samma sätt som på gymnasiet. Visst behöver de lite extra tålamod och förståelse. Men hur länge då? Hur lång tid tar det att bli vuxen?

Text: Jenny Gustavsson

Bild: www.sxc.hu

tillbaka

Redigera
Share Dela