Kraftig höjning av innovationsbrons idéstipendium

En kvarts miljon kronor. så mycket är en god idé värd för den sydsvenska lärare, student eller forskare som kammar hem årets idéstipendium från innovationsbron syd. den höjda prissumman ska locka ännu fler att söka stipendiet och på sikt leda till fler innovationsföretag i sydsverige.

Idéstipendiet delades ut första gången 1995. Sedan dess har drygt 60 stipendiater fått chansen att utveckla nya produkter, processer och företag baserade på egna idéer.

– Stipendiet ger en möjlighet att utveckla idéer som befinner sig i ett så tidigt skede att de inte kan attrahera reguljära stödformer eller traditionellt riskkapital, berättar Innovationsbrons projektledare, Tor Aurell.

– Med stipendiet vill vi stimulera personer med lovande idéer att lägga tid och arbete på att ta idén så långt fram att den kommersiella bärkraften kan bedömas och därmed ge möjlighet att attrahera ytterligare utvecklingsresurser.

Den ursprungliga stipendiesumman var 100 000 kronor. I år har den alltså höjts rejält, till en kvarts miljon. Tor Aurell hoppas att den nya prissumman ska locka ännu fler kvalificerade sökande från de sydsvenska universiteten och högskolorna.

– Stipendiet har bidragit till tillväxten i Sydsverige. Av de som fått stipendiet sedan år 2000 driver ungefär hälften idag livskraftiga företag. I andra fall har stipendierna lett till nya processer och ny teknik som kunnat patenteras. De allra flesta stipendiaterna säger också att stipendiet har varit av avgörande betydelse för deras satsning. Det betyder att många av de idéer som nu fått chansen att utvecklas annars riskerat bli kvar i forskarnas byrålådor – och det är precis det vi vill undvika!

Sista ansökningsdag för 2007 års idéstipendium är den 1 maj.

För ytterligare information kan du kontakta Per-Olof Svensson på Externa Relationer för mer information, per-olof.svensson@bth.se

Du kan också få veta mer om Innovationsbrons idéstipendium genom att kontakta tor.aurell@ideon.se. Ansökningsblanketter och anvisningar finns på www.innovationsbron.se/syd

Redigera
Share Dela