Intranytt

Tema: flexibelt lärande

Utbildning on-line kan ge mer värdefulla nätverk

Fördelarna med utbildningar på nätet är först och främst flexibiliteten, något som efterfrågas av studenterna allt mer. en av nackdelarna är bristen på fysiska möten, vilket blir extra tydligt när utbildningar där det sociala nätverket är avgörande blir nätbaserade. en sådan utbildning är mba on-line på bth.

Fem händer som håller i varandra.

Värdefulla nätverk

MBA-utbildningar är typiska karriärutbildningar med amerikansk förebild. För vissa MBA-program kan studenten få betala uppemot en miljon för undervisningen. Trots höga avgifter är det lönsamma investeringar för studenterna. En del av förklaringen till att det lönar sig är att man under utbildningen skaffar sig studiekamrater som är värdefulla för den framtida karriären.

Flexibiliteten en fördel

Kan vi uppnå samma status med vår utbildning som de kända MBA-programmen, trots att den är nätbaserad? I princip är det inget som hindrar oss. Det finns redan kända MBA-program i USA som går på nätet. Inställningen till utbildning verkar ändras på grund av den nya teknikens möjligheter till förmån för program som är mer on-demand; studenter skaffar utbildning när det passar dem och inte universitetet. Inte minst möjligheten att kombinera arbete och familjeliv med en utbildning lockar många. För många är den fördelen värd mer än nackdelen av att inte kunna träffa studiekamraterna öga mot öga.

Bättre teknik ger bättre förutsättningar

Vi är i alla fall inte nöjda så länge vi har en nackdel jämfört med campusprogram. Vi tänker gå vidare redan till höstens program och utveckla den tekniska plattformen. Tidigare har vi använt lite teknik för att inte utesluta studenter med långsam uppkoppling. På årets MBA-program bor 50 av de 75 studenterna i Sverige. De flesta har bra uppkopplingar och det innebär att vi kan skruva upp tekniken.

Fler studenter ger värdefullare nätverk

Med hjälp av ny teknik och ny kursdesign siktar vi på att redan till höstens program öka interaktionen mellan studenterna ett par snäpp. MBA-program brukar bara ta in cirka 30 studenter vilket innebär att man kan lära känna 29 andra som kan vara värdefulla för karriären. Vår fördel är att vi tar in fler studenter och kan alltså erbjuda ett potentiellt större och i framtiden värdefullare nätverk. Vi jobbar vidare och som Benno Engström på EXR brukar säga: ”The road to success is under construction.”

VILL DU VETA MER?

I september startade BTH en MBA-utbildning (breddmagister i företagsekonomi) som går nästan 100 procent på nätet. Den kallas Internet MBA eller MBA on-line. I Norden finns MBA-program av olika slag vid de stora handelshögskolorna och universiteten. I dagsläget är det bara BTH i hela Norden som erbjuder en MBA med generell inriktning på nätet.

PilLäs mer om MBA on-line

Linje

Text: Anders Hederstierna

Bild: www.sxc.hu

pil tillbaka

Redigera
Share Dela