Intranytt

Är du en drottning, knekt eller groda i kunskapsriket?

Mönstret är numer välbekant: industrijobben lämnar sverige och vi ska alla ägna oss åt ”kunskapsintensiv verksamhet”. vad är det, vilka får plats, vilka får inte plats? leder ökad kunskap självklart till ökad makt och jämlikhet? till tolerans och öppenhet?

Kunskapsturné

Joppe Pihlgren och Carina Lindskog

Under våren ger sig UR ut på en turné från norr till söder med kunskap i bagaget. Kunskapsriket är en ny programserie för tv som både uppmuntrar och kritiskt granskar Sverige som kunskapsrike. Vad betyder kunskap för den fortsatta svenska välfärden? I åtta program, inspelade på åtta platser i samarbete med fem högskolor, två universitet och ett lärcentra, vänder och vrider Kunskapsriket på dessa frågeställningar.

Klass, värderingar och kunskap

Programserien börjar i Västervik och Kalmar: Det sägs att allt som går att transportera och standardisera flyttar till låglöneländer. Industrijobben flyttar och det kallas globalisering. Vilken roll har utbildning för att möta detta?

I Trollhättan, där program nummer två spelas in, finns det en del som säger att Sverige ska leva av den så kallade upplevelseindustrin.

Som tredje stad i turnén är det dags för Ronneby. Här handlar det om klass, värderingar och kunskap. Vad hände när Ronneby tog steget från att vara en industristad till att satsa på något så nytt och oprövat som IT? Blev metallarbetarna IT-konsulter?

Universitetet som tillväxtmotor

I Södertörn ställer man sig frågan om Kunskapsriket ser likadant ut i invandrartäta Södertörn som i direktörernas Danderyd. I Söderhamn har lärcentra varit en framgångsrik undergroundrörelse. Kommer de att blomstra eller vissna nu när ekonomin blir kärvare?

I Östersund granskar Kunskapsriket kön, kunskap och makt och i

Umeå växer det så det knakar – är det universitet som är den nya tidens tillväxtmotor?

Programserien borrar lokalt, men för att Stockholm också ska få vara med på ett hörn, summeras hela serien med ett avslutande program där.

Intensiva diskussioner

– Kunskapsriket är en spännande början på ett intensifierat samarbete med högskolorna i Sverige som jag tror kommer att få stor betydelse för båda parter, säger Christina Björk, vd på UR. Och jag ser verkligen fram emot att få möta representanter från högskola, kommun och näringsliv på de olika orterna.

– Jag hoppas att de frågor som vi tar upp i tv-programmen och på de platser vi besöker, kommer att diskuteras intensivt i varenda hörn av Sverige, säger Joppe Pihlgren som tillsammans med Carina Lindskog är programledare för Kunskapsiket.

Vill du veta mer?

linje

Text: Jenny Gustavsson

Foto: UR

piltillbaka

Redigera
Share Dela