Intranytt

Framtidens kreatörer av digital underhållning

Bild från spelet Blowbos Adventure

Har du hört talas om mobilspelet blowbos adventure? eller har du kanske sett videon till det svenska metalbandet soilworks låt light the torch? för dig som är spelintresserad kan metronome bli något det kommer att snackas om framöver. alla tre produkterna har en sak gemensamt. de är resultat av hårt arbete på school of future entertainment (sofe).

– Vi utbildar praktiker. Allt studenterna gör ska ha ett syfte och det de producerar ska kunna användas på riktigt, till exempel i deras portfolio när de sedan söker praktikplatser och jobb, säger Mats Persson som är handledare i digital grafik och 3D.

Ett andra hem

Mats visar runt mig i SOFE:s lokaler på campus Karlshamn där man har havsutsikt från nästan alla fönster i hela bygget. Men i SOFE:s datasalar där studenterna spenderar större delen av den studietid då de inte befinner sig på praktik är gardinerna fördragna. I en fönsterkarm ligger täcke och kudde och överallt i rummen finns tecken på att här har studenterna bott in sig. I ett hörn sitter ett gäng som ska göra 3D-animerade monster till en dokumentärfilm om spelberoende. Arbetet ingår i kursen Visual Effects som går ut på att göra filmeffekter. Studenterna delas in i grupper som ska fungera som en specialeffektsfirma som ett filmteam beställer effekter av.

Efter att studenterna har lärt sig grunderna i spelteori och producerat klassiska brädspel och enklare datorspel lär sig studenterna att ta fram ett koncept till ett spel i projektet Game Concept Challenge.

Illustration från spelet Metronome. SPELKONCEPT AV INTERNATIONELL KALIBER

– De ska inte producera själva spelet, det skulle ta för lång tid, men de ska ta fram en grundspecifikation, en manual, karaktärer, exempel på bakgrunder med mera, säger Mats Persson.

Spelkoncepten bedöms sedan av en jury bestående av branschrepresentanter, publicister och spelforskare. Den vinnande gruppen får en plats på företaget GamePort där de under ett halvår får stöd med att utveckla sitt spelkoncept till en fungerande prototyp som presenteras på olika mässor och liknande i ett försök att sälja idén till spelutvecklare. Förra årets vinnare, Metronome, har fått ordentligt med publicitet och uppmärksamhet.

Reklameffektsmakare

Mats berättar att de studenter som gått färdigt utbildningen inte haft svårt att hitta jobb.

– Många vill göra spel eller musikvideos, men där är konkurrensen hård. De flesta finns idag inom reklambranschen, säger Mats Persson. Spelbranschen präglas fortfarande av uppfattningen att personer som är självlärda och har suttit i sin källare och snickrat på spel och grafik, är bättre än de som gått någon utbildning. Men den attityden börjar förändras i och med att vi lär studenterna att ta till vara på sina talanger och utbildar dem i teamwork, projektmetodik, struktur, marknadsföring, presentationsteknik och branschkunskaper, sådant de har svårt att lära sig på egen hand.

Vill du veta mer?

SOFE är en tvåårig kvalificerad yrkesutbildning som ges av Blekinge College och Yrkeshögskola. Inriktningen Digital Grafik fokuserar på 3D-grafik till både film och spel och på inriktningen Spelprogrammering lär sig studenterna de programmeringskunskaper som krävs för att skapa digitala spel.

Antagningen till SOFE baseras på antagningsprover. Grundläggande behörighet är ett krav, sedan måste den sökande också skicka in arbetsprover och personligt brev. Med hjälp av dessa ska de visa att de har en estetisk talang och en ambition. Inför 2005 bjöds 70 av 150 sökande in till testdagar där studenterna bland annat gör ett kreativt test och ett engelsktest. Efter det antas 30 grafiker och 15-20 programmerare till utbildningen.

Fyra personer arbetar med SOFE: Leif Krig, administratör med ansvar för budget och teknik. Hampus Hankell och Mats Persson, projektledare och lärare för Digital Grafik samt Fredrik Olofsson, projektledare och lärare för Spelprogrammering.

Länkar

www.sofe.nu

Spelet Metronome

Light the Torch musikvideo

Läs mer om kvalificerad yrkesutbildning

Text: Jenny Gustavsson

Bilder: Tillhör SOFE och Metronome

tillbaka

Redigera
Share Dela