"karriärstart" - övergång mellan studier och karriär

Paula Gullbing och Rosmari Lauterbach

Tanken om att ordna en kurs som kan hjälpa studenterna i övergången från studier till arbetslivet har funnits länge. Nu i vår öppnades möjligheten att genomföra kursen ”Karriärstart” och båda Centrala studievägledarna, Rosmari Lauterbach och Paula Gullbing, är mycket nöjda med resultatet.

– Det blev bättre än vi vågat hoppats på. Vi ser det som en service till våra studenter. Gruppen växte mycket, de blev trygga i sig själva. Vi har haft hur roligt, lärorikt och intressant som helst. Det har varit otroligt givande, säger Paula Gullbing.

Gruppen bestod av cirka 15 studenter som snart ska ta ut sin examen träffades fyra gånger på kvällstid och i kursen ingick även en individuell träff. Deltagarna fick träning i självkännedom, att skriva en gångbar CV och meritförteckning, insikt om kroppsspråkets betydelse samt även träningsintervjuer med rekryterare från näringslivet.

– Tanken är att studenten ska känna sig någorlunda trygg när den går ut och enligt utvärderingarna uppnådde vi det målet, säger Rosmari Lauterbach.

Kursen är inte poänggivande men engagemanget hos deltagarna var ändå stort. Det var en blandad grupp med deltagare i olika åldrar och från olika utbildningar.

– Det var blandningen som var så bra. De delade med sig av sina erfarenheter till varandra. Vissa hade skrivit jobbansökningar förut, andra hade ingen aning. Det var en väldigt öppen miljö, säger Paula Gullbing.

Förhoppningen är att Karriärstart ska bli en löpande kurs som ges en till två gånger per år. En idé är också att den skulle kunna ingå som ett moment i slutfasen av några av BTH:s utbildningar.

– Vi har redan fått lite frågor runt detta. Så det här är bara början säger Paula Gullbing.

Text Sara Persson

Bild Margareta Ahlström

Redigera
Share Dela