Intranytt

Högtidligt när blekinge blev årets studentregion

En torsdagskväll i slutet av januari var det dags för blekinge att under högtidliga former överta den eftertraktade utmärkelsen som delas ut av sveriges förenade studentkårer. för oss som under nästan ett år samarbetat intensivt för att valet skulle falla på just blekinge var det något lätt overkligt kring hela festen. det projekt som utmärkelsen avser är dock både verkligt och konkret.

Karin Nordgren, Erika Qvist och Annicka Engblom

Karin Nordgren, Erika Qvist och Annicka Engblom var med och firade Årets studentregion.

Blekinge Årets Studentregion 2005 är ett samarbetsprojekt mellan Blekinge Studentkår, kommunerna i Karlshamn, Ronneby och Karlskrona BTH. Syftet med samarbetet är att förbättra studenternas villkor och inflytande samt att skapa innovativa mötesplatser för att utveckla idéer och ge utrymme för nya samverkansformer. Projektet bedrivs ett flertal arbetsgrupper i vardera kommunen som behandlar boende, kultur – idrott – fritid, kommunikationer, näringsliv – exjobb och kårhusfrågor.

Studentstad blir studentregion

Tidigt i projektet beslöt projektledningen att ansöka hos SFS att få den prestigefylla titeln Årets studentstad. Det var bara ett problem – det var tre städer som samverkade. Efter kontakt med SFS stod det klart att tiden nu var mogen för att ansöka om att bli Årets Studentregion. Ansökan lämnades in i juni 2004. Senare skulle det visa sig att just samarbetet i regionen var ett viktigt skäl till att utmärkelsen landade i Blekinge.

Men nu var det fest. Mer än 400 gäster, varav mer än hälften var studenter, samlades på Ronneby Brunn. Bland gästerna fanns också representanter från SFS, tidigare pristagare, kommuner, Växjö universitet, BTH och medlemmar i projektets arbetsgrupper.

Tre studenter i minglet.

Tre av de studenter som gladde sig åt utmärkelsen.

Överlämnanden

Isskulptur. Lagom till kaffet vidtog det ceremoniella, som dock inte var överdrivet högtidligt. Henrik Johnsson, känd från TV, var konferencier.

Från Luleå, årets studentstad 2003, kom Peter Georgsson, för dagen utnämnd till vice borgmästare. Han gratulerade Blekinge till utmärkelsen och tryckte på att det är viktigt att fortsätta samarbetsprojektet efter att året är över. Som en hälsning från Luleå avtäcktes en minnessten i äkta is under snökanonens konstgjorda nederbörd. Isstoden vägde 250 kilo och hade fraktats från Luleå under veckan innan.

Motivering

Nina Gustafsson-Åberg, vice ordförande i SFS, tog emot utmärkelsen och passade på att upprepa SFS avsikter med priset. Man vill premiera ett gott förhållande mellan näringsliv, kommun och lärosäte så att den studiesociala miljön blir så bra som möjligt. Innan hon lämnade vidare utmärkelsen läste hon upp styrelsens motivering till beslutet att ge utmärkelsen till Blekinge.

”I den högre utbildningen finns nyckeln till utveckling, både för individen och för en region. För att denna utveckling ska bli möjlig måste det finnas ett medvetet och jämlikt samarbete mellan regionens företrädare, högskolan, näringslivet och studenterna. I Blekinge finns det redan ett gott exempel på detta. Det finns dessutom en brinnande vilja att fortsätta utvecklingen.”

Henrik Johnsson och Martin Nordström.

Henrik Johnsson och Martin Nordström.

Leva upp till målsättningar

Martin Nordström, ordförande för Blekinge Studentkår, tog emot vandringspriset som består av en tavla och uttryckte studenternas glädje över att engagemanget för att skapa en bättre studiemiljö nu hamnat i fokus. Han sade bland annat:

– I idrott får man först göra bedriften och sedan får man pris. Här är det tvärt om. Vi får priset nu och ska tillsammans visa att vi lever upp till målsättningarna.

Blekinges landshövding Ingegerd Wärnersson sällade sig till gratulanterna och passade på att tacka de närvarande studenterna för att de valde att studera just i Blekinge.

Känslosamt

Samuel Henningsson är projektledningens ordförande. Han sade:

– Vi är mycket glada för den här utmärkelsen som gör det lättare att gå i mål med projektet. Vi tar stafettpinnen och springer vidare. En del av det vi satt oss för kommer vi att hinna med under året. Annat får vi fortsätta med efter 2005.

Han passade på att tacka förre projektledaren Jessica Eriksson som lämnar Blekinge för ett arbete i Göteborg. Tillställningen blev för ett ögonblick känslosam och observanta gäster i närheten kunde se att en tår ville tränga sig fram i ögat på Jessica. Hennes efterträdare heter Kristina Fridensköld och även hon hade fullt upp att se till att allt gick i lås.

Jessica Eriksson och Martin Nordström.

Jessica Eriksson får presenter av Martin Nordström.

Festen fortsätter

För festen var inte slut. Efter middagen var det konsert med först Christian Walz och sedan Latin Kings. Det ryktas att Dogge Doggelito trivdes så bra att konserten blev förlängd med en extra kvart.

Sedan bar det av till diskoteket där de båda discjockeyerna D-flex och Shaka höll full ös in på småtimmarna.

Fast då hade undertecknad för länge sedan hämtat ut rocken och nöjd gått hem.

linje

Text: Lennarth Förberg

Bild: Jenny Gustavsson

piltillbaka

Redigera
Share Dela