Planering för högskolans högtidliga fest

Fredagen den 12 oktober är det åter dags för blekinge tekniska högskolas akademiska högtid. planeringen pågår för fullt och det är mycket som ska falla på plats innan det är dags.

Den 12 oktober var den dag år 2000 som regeringen fattade beslut om att vår högskola med omedelbar verkan skulle få namnet Blekinge Tekniska Högskola.

Från och med år 2001 beslutades det att den årliga akademiska högtiden skulle förläggas till den 12 oktober varje år om detta var en fredag. När den 12:e inträffar en annan veckodag förläggs högtiden till närmaste fredag, men i år blir det alltså på ”rätt” dag.

Den akademiska högtiden är en årligen återkommande ceremoni när de som doktorerat promoveras och de som utsetts till professorer installeras. Gäster som är betydelsefulla för högskolan bjuds in, liksom medarbetare och studenter.

Just nu pågår arbetet med att ta reda på vilka som ska promoveras och vilka som ska installeras vid högtiden. De som disputerat efter 13 oktober 2006 uppmanas ta kontakt med Elisabeth Permlid på Informationsavdelningen. Under planeringsarbetet ser man även över valet av lokal och inbjudningarna ska göras klara för utskick.

– Det går åt mycket tid för planering och det ligger mycket arbete bakom som inte syns. Det är många smådetaljer som måste falla på plats, säger Elisabeth Permlid som är en av dem som jobbar med planeringen av högtiden.

Till hösten bestäms vad som ska ätas på middagen efter högtiden, men innan dess ska programmet spikas och musiken vara klar.

– Vi försöker hitta musik som skiljer sig från föregående år. Om det var klassiskt förra året så blir det inte det i år, säger Elisabeth Permlid.

Text Sara Persson

Redigera
Share Dela