Intranytt

Är du skrivbordsätare eller matlåda?

En tallrik med pasta och tomatsås. Stiftelsen Lunchfrämjandet har undersökt beteende och attityder bland yrkesverksammas lunchvanor. De kom fram till att yrkesverksamma i princip äter lunch varje dag som de arbetar, vilket är lika ofta som för fem år sedan. Däremot så har tiden för lunchpausen minskat.

Negativ trend

Lunchfrämjandet varnar för att detta kan vara början till en negativ trend där kortare lunchpauser leder till att man är mindre social, vilket i sin tur leder till att man blir mindre nöjd med lunchpausen.

I undersökningen framträdde fem olika grupper av lunchätare som har liknande svarsmönster. De har olika karaktär och olika ställen de oftast äter på:

  • Matlådan, 26 procent - äter i lunchrummet
  • Lunchnjutaren, 21 procent - äter ofta på restaurang
  • Arbetsmyran, 21 procent - äter i personalmatsalen
  • Skrivbordsätaren, 18 procent - äter oftare vid skrivbordet
  • Hemmaluncharen, 14 procent - äter gärna hemma

– Resultaten pekar på att det finns en stor grupp, Matlådan, som av ekonomiska skäl är inlåsta i ett lunchbeteende som gör dem mindre nöjda med lunchen, säger Jan Borg, projektledare för Lunchfrämjandet. Deras lunchpaus står i stark kontrast mot den näst största gruppen, Lunchnjutaren.

Ekonomin inte avgörande

De få som hoppar över lunchen helt och hållet gör det främst av tidsskäl och väljer att istället arbeta under lunchen. Det är alltså inte ekonomiska skäl som får dem att hoppa över lunchen, även om det är en viktig orsak till att främst kvinnor inte äter på restaurang.

De som väljer att ta med sig egen mat, tar i första hand med sig hemlagad mat, och inte färdiglagade rätter från livsmedelsbutiken.

Bakom stiftelsen Lunchfrämjandet står bland annat Rikskuponger, SHR och LRF.

Visste du att…

  • Den genomsnittliga lunchpausen är 36 minuter lång.
  • De som har en årsinkomst på över 300 tkr per år tar lunchpaus mer sällan än de med en lägre årsinkomst.
  • Favoritmaten är husmanskost, där köttbullar och ärtsoppa/pannkaka är de mest populära rätterna. Italiensk mat är också en stor favorit.
  • Att ta med egen mat och äta i lunchrummet är vanligast.
  • Kvinnor äter oftare lunch i lunchrummet eller personalmatsalen, medan män oftare äter lunch på restaurang eller åker hem och äter.

Hur är din arbetsmiljö?

På www.suntliv.nu finns en verktygslåda med bland annat länkar till många roliga tester som har med arbetslivet att göra. Är du en Stirrig Stör eller Lagom Lake?

pil Till testerna

linje

Text: Jenny Gustavsson

Bild: www.sxc.hu

pil tillbaka

Redigera
Share Dela