Klimatledare utsedd till hedersdoktor vid bth

Fakultetsnämnden vid blekinge tekniska högskola beslöt vid sitt sammanträde den 7 september att utse göran carstedt, som bland annat är ledare för clintoninitiativet mot global uppvärmning, till hedersdoktor. promoveringen kommer att ske vid bth:s akademiska högtid den 12 oktober.

I sitt arbete för ett hållbart samhälle sammanför Göran Carstedt stringent logik och naturvetenskap med en enastående förståelse och känsla för människors inre behov och motivation. Han har blivit en världsledande expert på ledarskap och organisationers lärande och förändring med sin grundsyn att ett meningsfullt syfte är oöverträffat som drivkraft för kreativitet, arbetsglädje och samverkan.

- Denna kombination utgör själen i BTH:s framgångsrika masterprogram i Strategiskt ledarskap för hållbarhet. Göran Carstedt har varit en mycket värdefull rådgivare vid utvecklingen av detta program och han medverkar flera dagar varje år som en mycket uppskattad gästlärare, säger professor Göran Broman, som föreslog Göran Carstedt som årets hedersdoktor.

– Det är med stor glädje vi välkomnar Göran Carstedt som vår hedersdoktor. Hans internationella nätverk av mycket inflytelserika personer är av stort värde för oss. Göran Carstedt är en fantastisk ambassadör för BTH och vår hållbarhetsprofil, säger rektor Ursula Hass.

Göran Carstedt är ekonomie doktor från Umeå universitet. Han har bland annat varit VD för Volvo i Frankrike, Ikea i Nordamerika och Europa samt ledamot i Volvos och Ikeas koncernledningar. Göran Carstedt, som bor i Göteborg, är styrelseordförande för flera svenska bolag. Han var initiativtagare till och är drivande i den internationella organisationen Society of Organizational Learning. Göran Carstedt är också ordförande för The Natural Step International, som BTH samverkar intensivt med sedan många år och vars grundare, Karl-Henrik Robèrt, är adjungerad professor vid BTH.

Göran Carstedt ägnar numera sin mesta tid åt att som fristående coach ge råd till företag, kommuner och regeringar runt om i världen. Nyligen utsågs han att leda ett projekt inom det så kallade Clintoninitiativet mot global uppvärmning, i vilket de 40 största städerna i världen sammanförts av USA:s förre president Bill Clinton med syftet att minska utsläppen av växthusgaser.

– Det känns oerhört stimulerande att BTH står i så direkt kontakt med detta betydelsefulla initiativ och att den utbildning och forskning vi bedriver här faktiskt i viss mån kan påverka utfallet, avslutar Göran Broman.

Redigera
Share Dela