"Det är ett av de bästa program som finns"

Mikael Roos

Mikael Roos flyttade till Blekinge 1990 och tillhör den skara som gick i den första programvaruteknikklassen som tog examen.
- Det känns som att jag har gått runt. jag var på BTH fram till -95 och nu är jag tillbaka, säger Mikael Roos.

Efter examen från programvaruteknik arbetade Mikael Roos som lärare och datatekniker innan han lämnade BTH. Sedan dess har han arbetat på ett flertal företag och har även varit egen företagare.
- Jag har provat på många arbeten inom området. I höstas hörde BTH av sig och behövde hjälp med UIQ Academy, det var en utmaning att få ihop det, men det känns jätteroligt att komma hit, säger Mikael Roos.

Det började med ett halvårs anställning, som nu istället har blivit till en anställning som studierektor och som programansvarig för programvaruteknik.
- Jag sa att jag skulle kunna tänka mig att vara programansvarig om de inte hittade någon annan. Tjänsten som studierektor ville jag inte ha. Det slutade med att jag fick allt på mitt bord. Men även om det är tungt så ska det bli jätteskoj. Det blir spännande och en utmaning.

Mikael Roos ser den största utmaningen i att fixa studierektorsskapet. Han hoppas att den inledande tiden kan bli en smekmånadstid så att han hinner få ordning på allt.
- Jobbet som studierektor känns som ett lagom tufft arbete. Just nu är det mycket överlämning. Jag gillar ordning och att lösa problem. Jag gissar att jag kommer få utlopp för att lösa problem.

Som programansvarig för programvaruteknikprogrammet har Mikael Roos som mål att få in fler studenter. Förra året var programmet ett av få program där antalet studenter ökade, men man är fortfarande en bra bit ifrån glansdagarna för några år sedan.
- Jag tycker att vi borde ha massor av studenter, det här är ett av de bästa program som finns. När jag var ute och jobbade visste jag att det skulle fungera jättebra om jag anställde någon som gått programvaruteknikprogrammet. Man vet vad man får och det är ju en kvalitetsstämpel. De som finns här vet detta, men frågan är ju hur man ska få gymnasielever att förstå att om de vill arbeta med programmering, programvaruutveckling eller projektledning så är det detta program de ska gå.

En nyckel kan, enligt Mikael Roos, vara att försöka hålla upp projektkurserna som ett flaggskepp. Han tror att BTH är en av få högskolor som bedriver utbildningar på det här sättet med industrinära kurser.
- Studenterna får en annan inställning och ett annat sätt att reflektera över teorin. Jag tror att vi ska höja upp projektkurserna och förklara att de ger väldigt mycket, säger Mikael Roos.

Han har en hel del idéer om förändringar som skulle kunna göras. Det största problemet är nu snarare att som programansvarig, studierektor och lärare hitta tid till att genomföra idéerna.
- Jag tror det blir svårt att hitta tid, men jag ska försöka.

Text och bild: Sara Persson

Redigera
Share Dela